Sedam radnika štrajkuje glađu
0

Direktorica Vegafruita: Otpušteni radnici su finansijski oštetili firmu

Klix.ba
Radnici u štrajku (Foto: Gradačac-x.com)
Radnici u štrajku (Foto: Gradačac-x.com)
Nakon što su radnici preduzeća za preradu voća Vegafruit iz Gradačca jučer stupili u štrajk glađu, oglasila se direktorica preduzeća Adisa Mešanović, koja tvrdi da su radnici svojim ponašanjem finansijski oštetili firmu.

Sedam radnika Vegafruita tvrde da im je početkom januara zabranjen ulazak u tvornicu, a nakon toga im je uručen i otkaz bez ikakvog obrazloženja, a sve zbog toga što zbog iscrpljenosti jedan dan nisu došli na posao.

Mešanović tvrdi da su spomenuti radnici, ne pojavivši se na posao 29. decembra, povrijedili radnu disciplinu. Osim toga, pretpostavljene nisu obavijestili o razlozima izostanka.

"Svojim ponašanjem su napravili zastoj u procesu proizvodnje te direktno ugrozili pripremu robe koja je trebala bit isporučena kupcu u dogovorenim rokovima. Na ovaj su način oštetili Vegafruit za više desetaka hiljada KM i narušili ugled preduzeća", stoji u saopćenju direktorice Mešanović.

Dodaje da su isti uposlenici 2010. tužili firmu te da sada mimo suda pokušavaju okončati taj proces.

"Postupak koji su pokrenuli ne amnestira ih od odgovornosti prema poslu i radnima zadacima, a tvrdnja da su zbog toga dobili otkaz je potpuno neosnovana", ističe Mešanović i dodaje da je firma Vegafruit ovim uposlenicima isplatila sve obaveze.

Podsjetimo, otpušteni radnici tvrde da 17 mjeseci nisu dobili plate, što je i bio razlog za podizanje tužbe, te da je to glavni razlog zbog čega su dobili otkaze, a ne nedolazak na posao.