BiH
89

Direktorica "Gold Exchangea" krivi državu, a radnicima se ne javlja

Piše: E. G.
Okupljeni radnici ispred uprave firme u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Okupljeni radnici ispred uprave firme u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radnici "Gold Exchangea", firme koja se bavi otkupom zlata, još uvijek ne znaju šta će biti s njima i hoće li dobiti svoje plaće i dokumente, jer se direktorica firme, nakon što je pokupila novac i zlato iz poslovnica više nikome ne javlja.

Nakon što je Klix.ba u subotu objavio priču kako je direktorica Ana Bet pokupila novac, zlato i srebro iz poslovnica širom BiH i nestala bestraga, Bet se javila našoj redakciji putem e-maila tvrdeći da ne duguje radnicima plaće, ali se danas ponovo nije javljala na telefon.

Bet navodi kako nije tačno da firma radnicima duguje dvije plaće i doprinose, iako radnici nisu ni rekli da im firma nije uplaćivala doprinose. Ona navodi da je u skladu sa Zakonom o radu i svim ugovorima o radu uposlenika "Gold Exchangea" poslodavac obavezan plaću isplatiti najkasnije do kraja mjeseca za prethodni mjesec, te je shodno navedenom jasno da je zakonski rok za isplatu plaće za august 30.09.2013., a "plaća za august je jedina koja nije isplaćena radnicima koji su se obratili vašem portalu".

Međutim, ako se ima u vidu da su sve poslovnice u BiH iznenada i naprasno zatvorene, da je direktorica zajedno sa još nekim osobama pokupila sve iz njih i da se nikome od radnika ne javlja na telefon, te da su prostorije uprave firme za BiH danima zatvorene, onda radnici s pravom strahuju da će ostati uskraćeni za dvije plaće. Na to sve ne znaju ni šta će biti sa njihovim radnim knjižicama, niti bilo šta drugo.

"Kao direktorica, odgovorno lice, uistinu sam iz odgovornosti prema poslovanju Društva iz poslovnica, u skladu sa svojim ovlastima po kojima sam slobodna raspolagati imovinom društva, pokupila zlato i srebro kako bi ukupne zalihe popisala, a u svrhu prodaje istih poslovnim partnerima, sve kako bi bila u mogućnosti podmiriti dospjele obveze Društva. Prikupljanje ovih zaliha zlata, srebra i novca iz poslovnica učinilo se u ovom trenutku ujedno i iz razloga jer je cijelu prošlu sedmicu nadzor nad Društvom činila carinska inspekcija, te se za potrebe iste također popisivalo svo zlato i srebro (zalihe) i uplaćivao novac na žiroračun, kako bi se dokazalo tačnost i istovjetnost svih iskazanih stanja u poslovnim knjigama", navodi Bet.

Ona tvrdi kako razlog za ovako iznenadnu potrebu za prodajem zlata i srebra kupcima leži u problemu sa likvidnošću koji je ovoj firmi stvorila država.

"Uprava za indirektno oporezivanje već mjesecima, uprkos činjenici da je nesporno utvrđen njen iznimno veliki dug na ime povrata PDV-a prema nama, proces povrata PDV- a odugovlači koliko je god to administrativnim putem moguće. Nažalost, trenutno smo ponašanjem države dovedeni u stanje da nismo u mogućnosti podmirivati obveze prema dobavljačima i zajmodavcima te nisam imala nikakvih opcija nego vanrednu prodaju svih zaliha zlata i srebra koje imamo na stanju, a sve kako bi mogla podmiriti obveze Društva", navodi Bet.

Ona navodi i to kako je "Gold Exchange" primoran privremeno zatvoriti sve poslovnice do ulaska novog strateškog partnera, kao i kumulativno do namirenja dugovanja koje država ima prema firmi. Radnici tvrde kako se ista stvar desila i u Srbiji i Hrvatskoj. Zanimalo nas je krivi li Bet i te dvije države za loše poslovanje firme, no ona se ne javlja na telefon novinarima, kao ni radnicima.

"Policija u općini Novi Grad u Sarajevu je upoznata sa cijelim slučajem, obavijestili smo i inspekciju rada, ali oni ne mogu nikoga poslati, jer u prostorijama uprave firme u Sarajevu nema nikoga. Direktorica se nikome ne javlja, niko od nas nije uspio stupiti u kontakt s njom", kazao nam je jedan od radnika.

Radnici se nadaju da će policija i druge nadležne institucije nešto poduzeti kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio.

"Da je ona čovjek i da je sve čisto, dala bi neko objašnjenje radnicima, ne bi tek tako nestala", dodaje radnik s kojim smo razgovarali.