BiH
0

Direktori BHRT-a na finalnoj utakmici u Johanesburgu

SRNA
Nermin Durmo, vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT, i Todor Sokolović, direktor marketinga ovog javnog servisa, otputovali su u Johanesburg gdje će u nedjelju gledati finalnu utakmicu Svjetskog fudbalskog prvenstva.

Ova informacija izazvala je burnu reakciju jer BHRT grca u milionskim dugovima zbog čega je predsjednica UO ovog javnog servisa Marija Putica odlučila da sazove hitnu sjednicu zbog ponašanja čelnih ljudi ove medijske kuće, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Durmo je danas potvrdio da je u Johanesburgu, ali tvrdi da ovo putovanje u Južnoafričku Republiku neće koštati BHRT jer, kao medijska kuća koja prenosi utakmice, imaju pravo na besplatne ulaznice.

"Većina predstavnika medijskih kuća su ovdje jer je Evropska zajednica javnih emitera (EBU) obezbijedila ulaznice za one koji su prenosili Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Putovanje sam platio iz svog džepa iako je kupovina karte zbog nekih formalnosti išla preko računa BHRT, a i za smještaj sam se privatno pobrinuo i ni to nije išlo na teret kuće", kazao je Durmo.

Putica kaže da joj nijedno obrazloženje generalnog direktora nije opravdanje za put u Afriku, jer BHRT grca u dugovima i problemima.

"Članovi UO BHRT i drugih emitera imali su poziv od BBC-a da dođu u London i sve nam je bilo plaćeno. Marija Putica nije otišla nego je bila u Sarajevu na sjednici parlamentrane komisije gdje se odlučivalo da li će država dati pomoć za BHRT da preživi. Odlučili su da nam pomognu i takav će zaključak ići ka parlamentu. Konsultiraću se s kolegama iz UO i tražiti vanrednu sjednicu zbog tog turističkog putovanja u Južnu Afriku", rekla je Putica.

Ona je podsjetila da je BHRT emiter s najvišim dugovanjima, te s nizom neriješenih pitanja sa drugim emiterima, a imaju problem i sa raspisivanjem konkursa za generalnog direktora i sudskim odlukama.