Centri civilnih inicijativa
0

"Direktore škola trebaju birati roditelji"

Sarajevo-x.com
Centri civilnih inicijativa su jučer (CCI), uličnom akcijom, roditeljima i građanima Bihaća i Unsko-sanskog kantona predstavili sve prednosti neposrednog izbora direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika, što je i prijedlog koji je upućen Vladi i Skupštini USK.

O tome bi vlada mogla raspravljati na današnjoj sjednici. Naime, na dnevnom redu 46. sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, zakazane za srijedu 12. maj 2010., nalazi se i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i općem srednjem obrazovanju.

CCI je je prije dvije godine inicirao da se u Zakon ugrade odredbe koje predlažu novi, neposredni izbor direktora osnovnih škola, odnosno da ih biraju roditelji, staratelji i uposlenici škola, ali to prethodni saziv Vlade nje izvršio uprkos čvrstim obećanjima.

Novi saziv Vlade, kao i Skupština USK, imaju priliku da slijede odluke svojih kolega u Tuzlanskom i Bosansko-podrinsjkom kantonu i omoguće umanjenje utjecaja politike na obrazovanje, davanjem prava i odgovornosti roditeljima kako bi učestvovali u obrazovnom procesu, navodi se u saopšetnju CCI.

“Pozivamo Skupštinu da na današnjoj sjednici razmotri i prihvati ovu inicijativu, te da nakon Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona budu lideri u procesu reforme obrazovanja, umanjenja negativnog utjecaja politike, profesionalizacije upravljanja školama i obrazovnim procesom i uključivanja roditelja u obrazovni sistem, jer oni za to imaju najveći interes. Interes svoje djece”, istakao je Dževad Glinac, koordinator kampanje CCI-a.

CCI poziva Poslanike u Skupštini USK da svojom podrškom i usvajanjem pomenutog prijedloga, učine historijski čin, i postanu treća velika zajednica u BiH, koja je svojim građanima u ruke dala mogućnost i pravo da odlučuju ko će biti direktori škola koje njihova djeca pohađaju, te time potvrde da je interes djece, roditelja i građana, ustvari najvažniji.