BiH
0

Direktor Zavičajnog muzeja od novinara saznao za vandalizam u Visokom

FENA
Foto: Visoko.co.ba
Foto: Visoko.co.ba
Direktor Zavičajnog muzeja iz Visokog Senad Hodović kazao je u izjavi za Agenciju Fena da je za incident na kraljevskom gradu Visoki saznao od novinara nekoliko minuta iza 9.00 sati.

Hodović je istakao da je neprijatno iznenađen ovakvim odnosom stručnjaka iz Zemaljskog muzeja i činjenicom da je o vandalizmu saznao od novinara.

"Mirsad Sijarić je u izjavi za lokalne medije, visočki radio, decidirano izjavio da nije obavijestio Zavičajni muzej niti lokalnu zajednicu o tome što se dogodilo gore. Taj čin smatram neprikladnim jer smo im mi u Visokom pružili gostoprimstvo i sada smo zatečeni takvim odnosom stručnjaka iz Zemaljskog muzeja", izjavio je Feni Hodović.

Hodović kaže da "zbog pojedinaca" dugogodišnja plodna saradnja dva muzeja dolazi u krizne situacije.

"Pokušali smo doći do šefice Stručnog tima za istraživanje Kraljevskog grada Lidije Fekeže ali je ona na putu. Zemaljski muzej je i za prošlogodišnji incident informaciju dao medijima, a na pronalasku izvršitelja ništa se nije uradilo. Taj incident nikada nije stručno obrađen i nikada u Zavičajni muzej nije došla zvanična informacija o tome. Primio sam samo jeda telefonski poziv", istakao je Hodović.

Dodao je da manipuliranje informacijama i plasiranje poluinformacija ide "nekome u korist".

"Istina je da Zavičajni muzej nema nikakvih ingerencija kada su u pitanju trenutna istraživanja na Kraljevskom gradu. Federalna ministarstva kulture i prostornog uređenja odabrali su, po pozivu, Zemaljski muzej za ovogodišnja istraživanja. Napominjem da prošle godine, za preliminarna istraživanja za koja je utrošeno 50.000 KM, nije bio raspisan tender nego je posao direktno dodijeljen Zemaljskom muzeju", istakao je Hodović.

Hodović je dodao da "niko nije amnestiran od davanja informacija lokalnoj zajednici i lokalnom muzeju koji je za taj lokalitet stalno nadležan".

"Za nacionalne spomenike direktno su nadležna federalna ministarstva a ne veliki i mali muzeji", kazao je Hodović.

Osudio je vandalizam i pozvao nadležne da što prije pronađu počinitelje.

"Mi, Visočani ćemo pronaći ko je ovo uradio, jer smo u ovaj lokalitet uložili mnogo truda na njegovoj promociji i predstavljanu svijetu", zaključio je Hodović.