BiH
0

Direktor "Šućura" nezakonito naplatio mjenicu u milionskom iznosu

FENA
Jedinica za posebne istrage Centra javne bezbjednosti Trebinje podnijela je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv Ž. L. (1972.), direktora i odgovorne osobe preduzeća d.o.o “Šućur“ Istočno Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi.

Prijavljeni je u novembru 2006. protivzakonito potpisao i dostavio nalog za naplatu mjenice Filijali Nove banke u Trebinju, izdatu od „Elektroprivrede“ Trebinje.

Na osnovu naloga i podnesene mjenice, izvršena je isplata 1.283.165,69 KM s računa „Elektroprivrede“ na račun preduzeća „Šućur“, protivno važećim zakonskim propisima i zloupotrebom ugovora o izvođenju rudarskih radova koji je sklopljen 14. juna 2005. godine.

U tom ugovoru navedeno je da su cijene radova fiksne i da ne podliježu promjenama te da naručilac radova osigurava mjenicu kao garanciju za ugovoreno uredno plaćanje.

Iako su ugovorene obaveze od naručioca u potpunosti isplaćene u dogovorenom roku firmi „Šućur“, prijavljeni je naplatio mjenicu u navedenom iznosu kao navodnu razliku povećanja cijene nafte na tržištu, što je u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima, saopćio je MUP RS-a.