BiH
111

Direktor škole u Željeznom Polju nakon samoubistva dječaka: Moramo pomoći porodici

Piše: E. M.
Željezno Polje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željezno Polje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samoubistvo vješanjem 15-godišnjeg R. Š. iz sela Biljevine u Željeznom Polju šokiralo je bosanskohercegovačku javnost, ali i čitavo mjesto u kojem je ovaj 15-godišnjak živio sa svojom porodicom.

Kako Klix.ba saznaje R. Š. je i prije tragičnog čina prijetio da će izvršiti samoubistvo zbog nesređenih porodičnih odnosa koji su uglavnom uzrokovani teškom socijalnom situacijom.

U izjavi za Klix.ba direktor Osnovne škole "Abdulvehab Ilhamija" iz Željeznog Polja Suvad Hadžić je izjavio da je škola poduzela sve mjere nakon prijetnje 15-godišnjaka da će sebi oduzeti život.

"Što se tiče kontekretno slučaja škola je poduzela niz aktivnosti, a od od trenutka kada je rekao u školi da će se ubiti nije dolazio na nastavu. Tog dana kada je to rekao, mi smo otišli da provjerimo jel došao kući, razgovarali smo sa roditeljima koji su ga odveli ljekaru", izjavio je Hadžić te dodao da se radi o izuzetno teškoj socijalnoj porodici.

Nakon razgovora sa ljekarima roditelji su pazili na njega i na njegove odluke, ali nažalost nisu uspjeli spriječiti ga u njegovoj namjeri.

U kući sa 15-godišnjakom je živjelo još šestoro braće i sestara te roditelji. Svi su živjeli od oko 300 KM mjesečno. Poseban problem prema riječima Hadžića predstavlja to što svi još uvijek žive u toj kući i imaju sliku od prije dvije večeri pred očima.

"Moramo uraditi nešto i pomoći ovoj porodici da promijeni mjesto stanovanja. Oni više ne mogu i ne smiju živjeti u kući gdje se sve dogodilo. Tražimo načina da čim prije im napravimo novu kuću te sve ljude dobre volje koji su spremni donirati određena sredstva ili građevinski materijal da nam se obrati", dodao je Hadžić.

Sa djecom će u narednom periodu raditi i tim stručnih ljudi koji će im pomoći da što lakše prežive traumu koju su doživjeli.

Mještani Biljevina jučer su se oprostili od 15-godišnjeg R. Š. koji je presudio sebi u porodičnoj kući. Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ne raspolaže sa detaljnijim informacijama o ovom slučaju.