BiH
72

Direktor škole u Srebrenici: Žao mi je zbog nedolaska djece na nastavu, ali im ne mogu pomoći

Piše: A. B.
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Prve osnovne škole u Srebrenici, Dragi Jovanović u izjavi za Klix.ba je kazao da djeca danas nisu došla na nastavu te je izrazio veliko žaljenje zbog ovoga poteza roditelja. Dodaje da nije čuo spekulacije o navodnim tužbama roditelja te da nije razmišljao na takav način.

Ističe da nije upoznat ni sa kakvim tužbama koje su roditelji najavili prethodnih dana, a i ako ih bude, ponašat će se u skladu sa zakonom. Rekao je kako se niko od roditelja te djece nije zvanično obratio školi zbog navoda da je odrednica "bošnjački jezik" u svjedočanstvima i đačkim knjižicama diskriminirajuća.

"Spreman sam za saradnju i svaki dan sam u školi. Nije istina da se roditeljima ne želim javiti na telefon, samo ne znam koliko ja kao direktor mogu pomoći da se riješi novonastala situacija. Roditelji jesu izrazili negodovanje zbog odrednice 'bošnjački jezik' u svjedočanstvima njihove djece, ali mislim da veće odluke u ovom slučaju može donositi Ministarstvo prosvjete Republike Srpske", rekao je Jovanović.

Direktor Prve osnovne škole u Srebrenici mišljenja je da izostanak djece s nastave neće biti veliki problem niti će nanijeti štetu djeci u vidu obrazovanja.

"Kraj je školske godine i nadam se da će djeca ostvariti zacrtane ciljeve i ocjene kakve su htjeli. Kakve će dugoročne posljedice ostaviti, ne znam. Ne želim ulaziti u neke spekulacije, a mislim da ja kao direktor škole moram poštovati zakon, odluke i uredbe. Mislim da sam možda mogao više uraditi da se stanje popravi", zaključio je Jovanović.

Podsjećamo, bošnjačka djeca iz Srebrenice od jučer ne pohađaju nastavu jer njihovi roditelji smatraju da je odrednica "bošnjački jezik" u njihovim knjižicama i svjedočanstvima diskriminirajuća. Predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice Alija Tabaković ranije je za Klix.ba kazao da su roditelji odlučili tužiti Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i direktora škole u Srebrenici.

Predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice dodao je kako će u narednom periodu pratiti reakcije resornog ministarstva, s obzirom da je ministar u proteklom periodu nekoliko puta poručivao roditeljima u Janji i drugim mjestima da će sve biti riješeno i da se ne bojkotuje nastava.