BiH
1k

Direktor Šipada ponudio Muminoviću i Zahiroviću ugovor o radu za 400 KM

Piše: A. P.
Esad Ćesko (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Direktor preduzeća Šipad Esad Ćesko ponudio je jutros demobilisanim borcima Šefiku Muminoviću i Džemalu Zahiroviću ugovore o radnom odnosu na godinu dana u ovoj firmi za platu od 400 KM i uplaćene doprinose, a da pritom ne moraju raditi.

Ćesko je ovoj dvojici ljudi iz Živinica i Kladnja, koji su cijele noći pješačili do Sarajeva s prijetnjom da će se zapaliti ispred sjedišta Vlade FBiH, donio papire koje su oni nešto prije 11 sati i potpisali.

Direktor Šipada je kazao da ovim potezom želi podstaknuti i druga pravna lica da pomognu, ali je istakao i da država treba pomoći firmama u vidu olakšanja poreske politike.

Ipak, demobilisani borci su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva da im država pomogne, a Muminović traži da rukovodstvo rudnika u Đurđeviku zaposli njegovog sina na mjesto na kojem je on radio.

"Do danas smo na margini i na izdisaju, kako ja i moja porodica, tako i porodica mog saborca. Došli smo da nas prime Komšić, Izetbegović i Bukvarević. Stanje je alarmantno, ja sam obolio od PTSP-a i tri puta sam liječen na neuropsihijatriji. Radio sam u rudniku u Đurđeviku, a direktor mi je po poštaru poslao knjižicu i dokumente. Tužio sam ih, a oni su me nazvali i rekli da će mi, ako povučem tužbu, zaposliti dijete, pa su me prevarili", kazao je Muminović okupljenim novinarima. On traži da mu država pomogne u liječenju, a njegovoj porodici da preživi.

Muminović i Zahirović su pred Vladom FBiH bili na medicinskom pregledu u vozilu hitne pomoći, a prema posljednjim informacijama, na sastanak u Vladi FBiH bi ih uskoro trebao primiti pomoćnik resornog ministra.