BiH
68

Direktor SIPA-e u naredna dva dana suspendovat će 17 uposlenika te agencije

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić na današnjem sastanku sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost PSBiH kazao je da će u naredna dva dana postupiti u skladu sa zakonom i suspendovati uposlenike protiv kojih je podnesena krivična prijava, potvrdio je to za Klix.ba Šemsudin Mehmedović, član Komisije.

Kako je Klix.ba već ranije pisao o istrazi koju Tužilaštvo BiH vodi protiv bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca i još nekoliko uposlenika te agencije, zbog primanja mita i namještanja konkursnih procedura, direktor Stanić uskoro će suspendovati uposlenike protiv kojih je podnesena krivična prijava.

Iz SIPA-e su ranije potvrdili da je 2. decembra 2015. godine toj agenciji podnesena anonimna prijava protiv Gorana Zubca i nekih drugih osoba te je u skladu sa zakonom proslijeđena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

"Na današnjem sastanku sa direktorom SIPA-e bilo je govora i o krivičnim prijavama protiv nekih uposlenika, gospodin Stanić je obećao da će u naredna dva ili tri dana postupiti u skladu sa zakonom kada je u pitanju suspenzija uposlenika protiv kojih se vodi istraga", kazao je za Klix.ba Šemsudin Mehmedović.

A Zakon o policijskim službenicima kaže da policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak, i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Osim Gorana Zubca krivične prijave između ostalih podnesene su protiv zamjenika i pomoćnika direktora SIPA-e Đure Kneževića i Jasmina Gogića, načelnika Finansijsko-obavještajnog odjeljenja i predsjednik Komisije za unapređenje policijskih službenika Duška Drljače, načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Ivice Divkovića i šefa Odjeljenja za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i člana Komisije za unapređenje policijskih službenika Maria Kapetanovića.

Na današnjem sastanku naglašen je napredak SIPA-e u prethodnom periodu, ali je i istaknut problem odlaska jednog dijela rukovodećeg kadra iz SIPA-e zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, zbog čega se u skorije vrijeme planira popunjavanje upražnjenih pozicija, kako bi SIPA radila u punom kapacitetu.