BiH
12

Direktor Krivaje-Mobel: Razlozi za stanje u fabrici su fabrikovani i imaju mentore van fabrike

Piše: E. M.
Generalni direktor fabrike Krivaja-Mobel Munib Husejnagić obratio se medijima saopćenjem za javnost o stanju u ovom preduzeću.

Odmah na početku, Husejnagić je demantovao informaciju da je otkaz dobilo 150 do 750 radnika te odgovorno tvrdi da Uprava preduzeća nijednom radniku nije dala otkaz Ugovora o radu.

"Istina je da je samo s jednim manjim brojem radnika raskinut sporazumno Ugovor o radu, na isključivo njihov zahtjev, uz potpisanu izjavu da su regulisane sve obaveze prema tim radnicima. Na današnji dan pravosnažne Ugovore o radu u preduzeću PD Krivaja - Mobel d.o.o Zavidovići ima 741 uposlenik. Plasirane dezinformacije da se ne isplaćuje bolovanje i godišnji odmor demantujemo i dodatno potkrepljujemo nalazom Kantonalne inspekcije rada. Zaključno sa zadnjom isplaćenom cjelovitom platom za septembar, sve obaveze po osnovu bolovanja i godišnjeg odmora su izmirene, o čemu je bio informisan i sindikat prije obustave rada", stoji u saopćenju.

Dalje se navodi kako se plaće radnika isplaćuju u skladu sa Zakonom utvrđenim cijenom norma sata i važećim poslovnikom o radu,a srazmjerno vremenu provedenom na radu i rezultatima rada.

"Već više mjeseci redovno uz plaće uplaćujemo i sve priapdajuće poreze i doprinose uz plaću, a dugove po ovom osnovu iz ranijeg perioda smo regulisali sa poreskom upravom u vidu protokola, po kojem redovno izmirujemo obaveze, što dokazujemo potvrdama od strane Poreske uprave i Uprave o indirektnom oporezivanju da nemamo prispjelog duga", dodaje se.

Husejnagić je još naveo kako je nelegalna obustava rada radnika od pet dana uzrokovala kašnjenje isporuke osam šlepera proizvoda i isplate za taj posao.

"Na kraju radi potpunijeg shvatanja stanja u PD Krivaja - Mobel d.o.o Zavidovići, javnost informišemo da je zadnja nelegalna obustava rada, od strane uposlenika, započela i prije isteka zakonskog roka za isplatu plaće do kraja mjeseca za prethodni mjesec ili 30 dana nakon isplate posljednje plaće i da je započela 30. novembra 2015. godine u 12 sati u pogonu Furnirnica. Odgovorno tvrdimo da je mogla biti isplaćena plaća za oktobar do kraja prošle nedjelje da su radnici prihvatili da završe i otpreme osam šlepera roba koje su u pogonima u završnoj fazi izrade. Otprema ovih roba i naplata je kasnila isključivo zbog toga što prvih pet dana prošlog mjeseca radnici nisu radili također zbog obustave rada", stoji u saopćenju.

Za kraj Husejnagić je kazao kako su za trenutno stanje u fabrici odgovorni mentori izvan kruga Krivaje - Mobel.

"Ove činjenice kao i posljednji ultimativni zahtjev sa zbora radnika, da isključivo traže raskid kupoprodajnog ugovora jer ne žele raditi za ove vlasnike, jasno ukazuje da plaća nije uzrok obustave rada nego su to drugi daleko dublji razlozi, koji su fabrikovani i imaju svoje mentore izvan kruga Krivaje - Mobel, a koje svakim danom sve jasnije izlaze na površinu."