BiH
0

Direktor Historijskog arhiva: Članovi skupštinskih komisija nisu nam ukazali na nepravilnosti

FENA
Historijski arhiv (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Historijski arhiv (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo reagirao je danas na činjenicu da je ova institucija jedna od pet javnih ustanova kulture kojima izvještaj o radu i finasijskom poslovanju za 2012. godinu nije usvojen zbog nedostatka nadpolovične većine.

Kako je saopćeno iz Arhiva, svi izvještaji javnih ustanova kulture dobili su pozitivno mišljenje od resornog Ministarstva kulture i sporta KS, Ministarstva finansija KS, Vlade KS, te Skupštinskih komisija (za kulturu i sport te za kulturno-historijsko naslijeđe).

Direktor Historijskog arhiva Haris Zaimović naglašava da su direktori javnih ustanova kulture učestvovali u radu sjednica spomenutih skupštinskih komisija, gdje se razgovaralo o problemima, programima rada, te Izvještajima.

Istaknuo je da je na tim sastancima ukazana puna podrška javnim ustanovama kulture i da uprkos teškim vremenima, budžetskim rezovima (koji su išli i do 50 posto) ove ustanove ostvaruju dobre programske i finansijske rezultate.

Skupštinske komisije čine poslanici Skupštine KS iz gotovo svih stranaka i klubova. Riječ je o istim osobama koje, kasnije, na sjednicama Skupštine - glasaju.

"Ni na jednom sastanku članovi skupštinskih komisija nisu nam ukazali na negativnosti, niti su tražena dodatna obrazloženja glede pitanja programskog ili finansijskog karaktera. Predstavnici skupštinskih komisija dali su pozitivnu ocjenu i čak na samoj Skupštini kada je raspravljano o Izvještajima, odnosno kada su Izvještaji usvajani", kazao je Zaimović.

On ocjenjuje da je do danas ostalo nejasno po kojim su to kriterijima usvajani Izvještaji.

Kada je u pitanju JU Historijski arhiv Sarajevo, Zaimović ističe da je 2012. godina, uprkos finansijskim poteškoćama i uvjetima rada, bila jedna od najuspješnijih godina po pitanju programskih sadržaja, medijske promocije ove ustanove, te upoznavanja javnosti s njenim radom.

Realiziran je znatan broj kulturnih projekata: tri izložbe (s katalozima) od kojih je jedna otvorila Svečanu zajedničku sjednicu Gradskog vijeća i Skupštine Kantona u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja 6. aprila Dana Sarajeva, jedna gostujuća izložba, dvije promocije izdanja Arhiva, a posredstvom Arhiva u Sarajevu su gostovale dvije izložbe iz Budimpešte i Celja.

Također, Arhiv je suizdavač i jedne elektronske publikacije izdate u Trstu i Buenos Airesu.

Realizirana je i manifestacija "Sedmica arhiva – Međunarodni dan arhiva" koja je za pet dana trajanja predstavila mnoge važne kulturne sadržaje i okupila arhiviste iz šest zemalja i više od 20 arhiva, te drugih srodnih baštinskih ustanova.

U 2012. godini pokrenuti su međunarodni projekti koji su u ovoj godini i realizirani, te potpisana i dva međunarodna protokola o saradnji.

"Pokazalo se teškim za objasniti skupštinskim zastupnicima da naša institucija čuva oko 11.000 dužnih metara arhivske građe iz oblasti uprave, prosvjete, sudstva, kulture i privrede, te da godišnje zaprimimo na hiljade zahtjeva za rješavanje pravno-imovinskih odnosa i sporova, dokazivanja radnog staža, školske spreme te sudskih postupaka", naglašava Zaimović.

Da li iko od skupštinskih zastupnika zna u kakvim uvjetima naša ustanova, ali i sve ostale ustanove kulture, danas rade - zapitao se u konačnici Zaimović, ocjenjujući da stiče dojam kako je o tome govoriti i objašnjavati činjenice - besmislen posao.

Historijski arhiv Sarajevo poslovao je pozitivno u 2012. godini.