BiH
7

Direktor Hidrogradnje posjetio Općinu Novi Grad

FENA
Direktor firme Hidrogradnja d.d. Senad Hafizović razgovarao je danas sa načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem o mogućnostima uspostave partnerskog odnosa između te lokalne zajednice i firme čiji se najveći proizvodni pogoni nalaze na području općine Novi Grad.

Na današnjem sastanku upriličenom u Općini Novi Grad Sarajevo bilo je riječi i o trenutnom stanju u toj firmi, problemima s kojima se suočava, kao i načinima kojima se pokušava vratiti u proces pozitivnog poslovanja i proizvodnje.

"Važno nam je da imamo kontakte s firmom čiji se najveći dio pogona nalazi u Briješću. Dogovoreni su konkretni koraci kad je u pitanju uspostava partnerskog odnosa između Općine i ove građevinske firme. Općina će biti na raspolaganju ovoj firmi i kad je u pitanju donošenje urbanističkih i regulacionih planova za prostor gdje se nalazi Hidrogradnja, a sve u cilju razvoja firme", kazao je načelnik Efendić.

Građevinska firma Hidrogradnja, po kapacitetima, prije rata bila je najveća u BiH, a sedma u svijetu i zapošljavala je 7.000 ljudi. Danas ta firma ima 700 kvalificiranih uposlenika.

Iako je u većinskom vlasništvu države, u proteklom periodu javnosti je bila poznata po štrajkovima, dugovima i problemima. Međutim, u posljednje vrijeme, tačnije od dolaska Senada Hafizovića, na direktorsku poziciju, primjetan je napredak u radu firme.

"Za nastavak ovog trenda neophodna je podrška investitora, jer je situacija na tržištu takva da imamo ulazak stranih investicija na naše tržište, imamo konkurenciju stranih zemalja. Stoga je neophodno podržati razvoj domaćih firmi, u cilju održanja stabilnosti naše zemlje", istakao je Hafizović.

Predstavljajući mogućnosti Hidrogradnje, a prije svega proizvodnju betonske galanterije koju za izgradnju infrastrukture koriste općine i Kanton Sarajevo, Hafizović je kazao da se proizvodi iz domaće proizvodnje koji su izuzetnog kvaliteta, mogu koristiti za buduće infrastrukturne projekte na području cijelog Sarajevskog kantona, čime bi se poboljšao proces poslovanja.

Prema riječima direktora Hafizovića, Hidrogradnja je generalno na putu oporavka i glavni je cilj da se ustroji i vrati u tokove pozitivnog poslovanja.

"Trenutno imamo ugovor vrijedan 40 miliona eura s Libijom na sistemu navodnjavanja odnosno polaganja cjevovoda, te još dva višemilionska ugovora i namjeravamo se vratiti na tržište Iraka, gdje očekujemo da ćemo u narednom periodu na poziv naših predstavnika otvoriti ulazak i na tržište Kurdistana i Iraka.

Ova firma treba da postane stabilna što će biti doprinos za cijeli Kanton Sarajevo i BiH. Naši betonski ivičnjaci ugrađuju se na području općine Novi Grad i nadam se da će se i u narednom periodu sve više koristiti naši proizvodi", kazao je Hafizović.

Firma raspolaže s ogromnim kapacitetima. To je firma gdje je vrijednost jednog projekta nekad iznosila po milijardu i po američkih dolara. U vlasništvu ima nekoliko kamenoloma i pokreće proizvodnju, a osposobljeni su za izvođenje svih radova u niskogradnji, cestogradnji, zgradarstvu, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.