BiH
15

Direktor "Grijanja" Zenica nepravosnažno osuđen na godinu i pol zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja

Klix.ba
Kasim Sarajlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kasim Sarajlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica Kasim Sarajlić osuđen je na godinu i pol dana nepravosnažno za produženo krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Sarajlića je Općinski sud u Zenici osudio zato što je u periodu od 31. augusta 2012. godine do 24. jula 2015. godine u Zenici kao službena i odgovorna osoba u svojstvu direktora Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica i predsjednika Uprave JP "Grijanje" Zenica prekoračio svoju službenu ovlast iskoristivši svoj službeni položaj predsjednika Uprave sa ciljem da drugom pribavi korist u vidu zaposlenja u javnom preduzeću za koje ne ispunjava propisane uslove.

Sarajlić je 31. augusta 2012. godine potpisao Odluku o prijemu u radni odnos na određeno vrijeme za Nermina Delića na radno mjesto referenta za prodaju, a zatim 3. septembra 2012. godine sa istim zaključio Ugovor o radu na određeno vrijeme na period do šest mjeseci. Krajem februara 2013. godine Sarajlić donosi odluku o prestanku Ugovora o radu na određeno vrijeme broj i zaključuje Ugovor o radu na neodređeno sa istim uposlenikom, iako je znao da je navedenom sistematizacijom radnih mjesta propisano da je za obavljanje poslova tog radnog mjesta predviđen IV stepen stručne spreme, zanimanje ekonomski tehničar, a da je Delić po zanimanju mašinski tehničar IV stepen stručne spreme i da ne ispunjava traženi uslov smjera stručne spreme.

Dana 30. jula 2014. godine donio i potpisao Odluku o prijemu u radni odnos na određeno vrijeme za Amnu Muslić na radno mjesto sekretarice, a zatim je 1. augusta 2014. godine sa istom zaključio Ugovor o radu na određeno vrijeme na period do šest mjeseci za navedeno radno mjesto. Zatim, 28. januara 2015. godine potpisuje odluku o prestanu Ugovora o radu na određeno vrijeme i produženju radno odnosa na određeno vrijeme i zaključuje Ugovor o radu od 30. januara 2015. godine na šest mjeseci na istom radnom mjestu.

Nakon toga donosi odluku o produženju radnog odnosa na određeno vrijeme od 23. jula 2015. godine i dana 24. jula prošle godine zaključuje ANEX broj 1. Ugovora o radu na određeno vrijeme kojim je navedeni ugovor produžen za još šest mjeseci iako je znao da je navedenom sistematizacijom radnih mjesta propisano da je za obavljanje poslova tog radnog mjesta predviđen IV stepen stručne spreme, završene srednje škole upravne, ekonomske ili gimnazije a da je Muslić po zanimanju „mašinski tehničar“ IV stepen stručne spreme i da ne ispunjava traženi uslov smjera stručne spreme odnosno vrste zanimanja.

Prije dvije godine, tačnije 30. septembra 2013. godine Sarajlić je donio i propisao Odluku o prijemu u radni odnos na određeno vrijeme Edvina Hodžića na radno mjesto dispečera, a zatim dana 01. oktobra 2013. godine sa istim zaključio Ugovor o radu na određeno vrijeme na period do šest mjeseci za navedeno radno mjesto. Šest mjeseci poslije, 1. aprila 2014. godine Sarajlić je donio i potpisao odluku o prestanku Ugovora o radu na određeno vrijeme i produženju radnog odnosa na određeno vrijeme i zatim zaključio Ugovor o radu od 01. aprila 2014. godine na određeno vrijeme na šest mjeseci sa Hodžićem na radno mjesto dispečera.

Nakon toga Sarajlić 27. juna potpisuje odluku o prestanku pomenutog Ugovora o radu, te 1. jula potpisuje novu Odluku na šest mjeseci do 25. decembra i ponovo produžuje na šest mjeseci od 31. decembra 2014. godine, a potom donio Odluku od 18. juna 2015. godine o produženju radnog odnosa na određeno vrijeme i dana 1. jula 2015. godine zaključio ANEX broj 1. Ugovora o radu na određeno vrijeme kojim je navedeni ugovor produžen za još dva mjeseca iako je znao da je navedenom sistematizacijom radnih mjesta propisano da je za obavljanje poslova tog radnog mjesta predviđen IV stepen stručne spreme, a da je Hodžić Edvin po zanimanju „elektromehaničar“ III stepen stručne spreme i da ne ispunjava traženi uslov stepena stručne spreme.

Početkom 2014. godine, tačnije 3. januara Sarajlić je u radni odnos primio Venu Misilo kao blagajnika, te je istog dana zaključio Ugovor o radu na određeno do šest mjeseci. Dana 20. juna 2014. godine donosi odluku o prestanku pomenutog ugovora i produženju radnog odnosa na određeno vrijeme i zaključuje novi Ugovor o radu od 3. jula 2014. godine na određeno vrijeme na šest mjeseci, iako je znao da je navedenom sistematizacijom radnih mjesta propisano da je za obavljanje poslova tog radnog mjesta predviđen IV stepen stručne spreme, a da je Misilo Veno po zanimanju mašinista energetskih postrojenja III stepen stručne spreme i da ne ispunjava traženi uslov stepena stručne spreme.