BiH
0

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS podnio ostavku

FENA
Goran Kljajčin
Goran Kljajčin
Goran Kljajčin podnio je danas neopozivu ostavku na dužnost direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, potvrđeno je iz Vlade RS-a.

Kljajčin je ostavku, u pisanoj formi, podnio predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću i ministru zdravlja Ranku Škrbiću.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici razmatrati ostavku Gorana Kljajčina na mjesto direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, stoji u kratkom saopćenju iz entitetske vlade.

Treba podsjetiti da je Kljajčin funkciji direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS obavljao u dva mandata, još od 2000. godine do 2001., a zatim i od 2006. godine do danas.

U zdravstvu RS-a posebno u posljednim mjesecima eskalirali su finansijski problemi.

Iako Fond zdravstva RS-a grca u gubicima i dugovima, paradoksalno je da zdravstveno osiguranje nije plaćeno ni za državne službenike ovog entiteta.

Za njih više od 2.600 zaposlenih u javnom sektoru kasni se ili se kasnilo s plaćanjem te zakonske obaveze.

Ali, da apsurd bude i veći, zadnji mjeseci osiguranje nije plaćeno ni za neke radnike u pojedinim bolnicama, koje se upravo i finansiraju iz sredstava koja prikupi Fond zdravstvenog osiguranja i socijalne zaštite.

Podaci pokazuju, da čak 60 bolnica neredovno plaća osiguranje i samo oni Fondu duguju više od šest miliona KM.

Stoga i ne čudi da je u analizi, koju je uradio Fond zdravstvenog osiguranja, navedeno da prihodi od doprinosa padaju zabrinavajućom brzinom.

Za šest mjeseci oni su 15 miliona manji od plana, a neizmirene obaveze Fonda zdravstva samo ove godine povećale su se za 23 miliona, na ukupno 333 miliona KM.

Naime, Fondu zdravstvenog osiguranja RS godišnje nedostaje 127 miliona KM.

"Ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme, doći će do sloma cijelog sistema", navodi se u ranije izrađenoj Analizi o održivosti finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja u RS-u.