BiH
9

Direktor EUROPOL-a posjetio Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH

FENA
Direktor Kancelarije Evropske policije (EUROPOL) Rob Wainwright i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić posjetili su danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje su se sastali sa direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem i njegovim zamjenikom Milom Jurićem, a povodom potpisivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a.

Vilić je gostima prezentovao zakonske nadležnosti Direkcije i djelokrug rada ističući međunarodnu operativnu policijsku saradnju koja se odvija putem Direkcije. Posebno je naglasio dosadašnju saradnju koja se odvijala putem Odsjeka za saradnju s EUROPOL-om, a koja se odnosi na dnevnu razmjenu informacija između policijskih agencija u BiH i članica EUROPOL-a.

Također, istakao je da će današnje potpisivanje Sporazuma omogućiti učinkovitiju saradnju s članicama EUROPOL-a u suprostavljanju međunarodnom organizovanom kriminalu, a posebno terorizmu, nedozvoljenoj trgovini drogom, trgovini ljudima, cyber kriminalu i drugim oblicima kriminala koje su u nadležnosti EUROPOL-a. Policijske agencije u BiH će sada biti u mogućnosti da sa policijama zemalja članicama EUROPOL-a razmjenjuju pored strateških i operativne podatke uključujući i lične podatke.

Gosti su posjetili i službene prostorije Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, u okviru kojeg se nalazi i Odsjek za saradnju sa EUROPOL-om, u kojem je instalirana zaštićena aplikacija za razmjenu podataka SIENA, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.