BiH
57

Direktor Boksita iz Milića: Svi radnici moraju pročitati moje knjige i prestati pušiti

Piše: N. N.
Predsjednik Boksita Rajko Dukić prilikom otvaranja novih pogona ove kompanije
Predsjednik Boksita Rajko Dukić prilikom otvaranja novih pogona ove kompanije
Predsjednik Kompanije Boksit Rajko Dukić spisku raznih pravila koja važe u njegovoj kompaniji dodao je i novo koje kaže da radnici moraju pročitati njegove četiri knjige.

Radnici Boksita trebali bi što prije pročitati sljedeće knjige: “Tri uspješne priče”, "Veliki brat",  "Milići u pet priča" i "Postdejtonska vlast i bezvlašće ili hronika jednog vremena".

Posebno je zanimljivo da je sve četiri knjige napisao Dukić lično. Ova odluka je objavljena na zvaničnoj internet stranici kompanije Boksit.

"Napisao sam kao potrebu i obavezu, a sa prevashodnom namjerom, da bivši, sadašnji i budući zaposlenici kompanije  Boksit, članovi njihovih porodica i građani Milića, čitajući ih, upoznaju bliska i daleka vremena iza nas vezana za Kompaniju Boksit, ili osvježe pamćenje na njih, kako u pogledu njenog stvaranja, razvoja i opstanka, tako i po pitanju mjesta i uloge u izgradnji i razvoju Milića i regije", stoji u objašnjenju ove odluke.

U svom obraćanju Dukić je pojasnio i zašto bi radnici trebali i morali pročitati njegove knjige.

"Postoji potreba i obaveza da svaki zaposleni pročita navedene knjige, da cijene, kako znanje, umješnost, sposobnost i hrabrost, tako i ogromne napore i žrtve koje su imali i podnosili prije svega rukovodni kadrovi pa i zaposleni, u nastojanju s jedne strane da se odbrane i zaštite od nezakonitih, štetnih i pogubnih utjecaja predratnog komunističkog jednoumlja, ratnog i poratnog stradanja i haosa, vlasti i bezvlašća, raznih bjelosvjetskih i domaćih luftera i ološa, a s druge strane da se, kroz dalju izgradnju i sveukupan razvoj kompanije osmišlja, kreira i ulaže, na najcjelishodniji i koristan način, u materijalna i druga dobra na prostoru Lokalne zajednice, regije, pa i šire", smatra Dukić.

Također, piše i da će nakon ljetnih odmora, tokom septembra i oktobra, biti organizovano testiranje za sve zaposlene, kako bi se kroz određena pitanja, iz gore navedenih knjiga, došlo do saznanja da li su, ne samo shvatili instrukciju, već je prihvatili i kao potrebu.

Dukić je samo tri dana poslije donio i instrukciju o kažnjavanju pušača. Naime, Dukić je svim pušačima umanjio zaradu, a dobijeni novac od toga bit će usmjerena za poboljšanje zdravstvenih uvjeta.

Oni radnici koji su primljeni na određeno vrijeme, ako u roku naredna dva mjeseca ne prestanu pušiti, bit će im raskinut radni odnos.

"Svaka osoba koja ubuduće bude zasnivala radni odnos, na određeno vrijeme ili za stalno, dat će pismenu izjavu o tome da li je pušač ili nije, pa će se ista uzeti kao kriterij za prijem u radni odnos. Osobe koje prekinu pušiti, kao i osobe koje odluče da puše, a nisu na spisku prijavljenih, dat će pismenu izjavu pretpostavljenom, kako bi se skinuli sa spiska ili dodali na isti, vezano za primjenu kaznenih mjera. Protiv osoba koje po bilo kom osnovu daju lažnu izjavu vezano za pušenje bit će pokrenut disciplinski postupak", napisao je Dukić.

Rajko Dukić je rođen u Krupnju, gdje su mu roditelji izbjegli u vrijeme Drugog svetskog rata. Prema zvaničnim dokumentima rođen je u Milićima. Magistar je tehničkih nauka i postdiplomac na ekonomskim naukama. Zaposlen je Kompaniji Boksit a.d. od 1967. godine. Bio je na više odgovornih funkcija u kompaniji: upravnik proizvodnje, tehnički direktor, direktor za razvoj, od 1972. godine generalni direktor, a od 2011. predsjednik kompanije.