BiH
27

Direktor Berlinalea: Nadam se da ćemo moći učiniti nešto za Mujiće

Klix.ba
Dieter Kosslick, direktor Berlinalea
Dieter Kosslick, direktor Berlinalea
Nazif Mujić i njegova prodica bit će deportovani iz Njemačke nakon što im je u toj zemlji odbijen zahtjev za azil. U cijeli slučaj uključio se i Dieter Kosslick, direktor Filmskog festivala Berlinale.

Mujić je prošle godine, na 63. izdanju Berlinalea, dobio Srebrenog medvjeda za najbolju glavnu mušku nakon što je glumio sebe u filmu "Epizoda u životu berača željeza" režisera Danisa Tanovića.

Nakon povratka u BiH, dobio je dva posla u Tuzli koja je napustio, te je odlučio zatražiti azil u Njemačkoj.

Međutim, tamošnje vlasti odbile su njegov zahtjev i naredile da Mujić i njegova porodica napuste Njemačku najkasnije do 9. marta.

On se trenutno nalazi u jednom izbjegličkom kampu u zapadnom Berlinu sa suprugom Senadom i djecom Šemsom, Sandrom i Danisom.

"Ja sam za to saznao tek preko medija. Nisam znao, inače bi se odmah pobrinuli za njegovu porodicu. No, sada smo mu našli advokata. Trenutno se ovaj slučaj obrađuje sa pravnog aspekta, kao i s političkog, naravno. Ako to izuzmemo, on je za nas naravno gost Berlinalea kao i svaki drugi. Zaista se nadam da ćemo moći nešto učiniti za njega. Šanse su 50:50", kazao je Kosslick za njemačke medije.

Mujići kažu da se ne žele vraćati i da im je bolje živjeti u izbjegličkom centru nego u BiH.

Prije nego budu deportovani, kao gosti će učestvovati na ovogodišnjem Berlinaleu koji će se održavati od 6. do 16. februara.