BiH
52

Direktor AP FBiH Šuhret Fazlić nemilice rasipao novac i angažovao "mešetarske advokatske kuće"

Klix.ba
Šuhret Fazlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šuhret Fazlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Agenciji za privatizaciju (AP) FBiH u proteklom je periodu zabilježeno veliko rasipništvo novcem poreskih obveznika, a ova agencija, čiji je primarni zadatak da donosi novac u budžet, upravo suprotno, postala je mjesto njegovog utroška.

Izvor portala Klix.ba, dobro upoznat sa radom ove Agencije, navodi da je u posljednje četiri godine direktor Agencije Šuhret Fazlić "angažovao brojne nekompetentne i mešetarske advokatske kuće iz susjednih država koje su radile upravo protiv Federacije BiH i protiv interesa državne imovine".

"Federacija BiH je izgubila veliki broj sudskih sporova koji su se vodili za povrat ove imovine zakonitim vlasnicima, dok je Agencija za privatizaciju upravo ovim advokatskim kućama isplatila velike sume novca. Samo u Beogradu su izgubili sudski spor koji je bio okončan ali nesavjesnim i namjernim postupcima Agencije izgubili smo 70 miliona dolara sredstava koje je trebala dobiti Federacija BiH“, istakao je naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Ogroman novac za usluge bez rezultata

O troškovima advokatskih kancelarija u svom izvještaju pisali su i revizori FBiH. Naime, naveli su da su ti troškovi iznosili 138.229 KM.

"Utrošak se odnosi na izdatke za povrat imovine preduzeća iz FBiH iskazane u pasivnom podbilansu, koja se nalazi na teritoriji Srbije i Hrvatske, Crne Gore i BiH. Agencija ima zaključene ugovore o zastupanju sa 10 advokatskih kancelarija koje se nalaze u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Plaćanje usluga zastupanja se vrši po advokatskim tarifama Advokatske komore država u kojim se nalaze advokatske kancelarije“, naveli su revizori.

Kako ističe naš sagovornik, sve države bivše Jugoslavije davno su preuzele svoju imovinu izuzev bh. entiteta Federacije BiH.

"Imovina se raznim mahinacijama i pravnim zavrzlamama svjesno i namjerno svakodnevno otuđuje i završava u rukama tajkuna i različitih interesnih grupa. Stavljanjem u funkciju ove imovine Federacija BiH bi mogla dobiti dvije milijarde KM. Upravo zato je veliku prašinu u proteklim danima diglo osnivanje preduzeća Intera, kojim se treba staviti pod kontrolu ova imovina i spriječiti daljnje malverzacije i bespotrebno rasipanje novca", kaže sagovornik portala Klix.ba.

Upravi odbor se počastio sa 151.459 KM

Osim što je angažovao advokatske kancelarije koje Federaciji BiH na kraju nisu donijele ništa, a pogotovo ne ono najvažnije - njenu imovinu, direktor Šuhret Fazlić nedavno je nezakonito isplatio 151.459 KM Upravnom odboru Agencije za privatizaciju FBiH.

Ovaj novac su podijelili Marinko Bošnjak, predsjednik Upravnog odbora, njegova zamjenica Jelena Trutina i članovi Zijo Demirović, Adnan Mujagić i Zlatan Dedić.

"Ne može se potvrditi opravdanost isplata naknada predsjedniku i članovima Upravnog odbora u 2014. godini jer nisu ispoštovane odredbe Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH u dijelu obaveze zaključivanja ugovora o mjesečnoj naknadi za rad predsjednika i članova Upravnog odbora, kao i davanja pisane saglasnosti na iste od strane premijera Vlade FBiH“, naveli su revizori FBiH u izvještaju o reviziji ove agencije.

Upravni odbor i direktor Fazlić su samoinicijativno zaključili ugovore po kojima se predsjedniku Upravnog odbora i članovima svakog mjeseca isplaćuje visoka naknada. Fazlić je zatražio od Vlade saglasnost na ugovore s Upravnim odborom. Međutim, Vlada FBiH je to odbila da bi članovi Upravnog odbora zatim svojevoljno povisili sebi naknade.

Tako je bespotrebno i bez dozvole utrošena velika količina novca poreskih obveznika.