BiH
0

Direkcija za evropske integracije: Izvještaj EK o BiH objektivan

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Direkcija za Evropske integracije smatra da je izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2011. godinu objektivno i detaljno ukazao na sve oblasti u kojima BiH treba da uloži dodatne napore kako bi dalje napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te na one u kojima napretka u provedbi reformi ima.

Evropska komisija u Izvještaju naglašava ono što Direkcija za evropske integracije, djelujući kao stručno i operativno tijelo za koordinaciju u procesu evropskih integracija, stalno ponavlja, saopćeno je iz Direkcije.

Prihvaćanje evropskog principa dijaloga i kompromisa, te fokusiranje na EU agendu predstavljaju najbolji put za napredovanje BiH ka evropskoj budućnosti.

"Izvještaj Evropske komisije treba da shvatimo kao listu detaljnih smjernica za planiranje rada u svim oblastima koje obuhvaća. Vjerujemo da bi upravo ovakav način rada uz spomenuti recept dijaloga i kompromisa predstavljao odgovarajući pristup čitanju ovog Izvještaja i fokusiranju na priroritete u procesu pristupanja EU“, smatra Nevenka Savić direktorica Direkcije za evropske integracije.

Izvještaj EK o napretku konstatuje da je BiH postigla značajan napredak u provođenju Sarajevske deklaracije i domenu intelektualnog vlasništva. Napredak je konstatovan i u oblasti transporta.

Određeni napredak učinjen je u oblasti nadzora nad tržištem i zaštiti potrošača, sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici, ribarstvu, finansijskoj kontroli, te u sferi pravde, slobode i sigurnosti.

Ograničen napredak je zabilježen u ispunjenju političkih kriterija, reformi javne uprave, pravosuđu, slobodi kretanja ljudi, usluga i poslovnog nastana, poljoprivredi i ruralnom razvoju, informacionom društvu i medijima.

Mali napredak evidentiran je u domenu uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije.

Bez napretka ocijenjene su oblasti slobode kretanja kapitala, javne nabavke i zaštita okoliša.

Evropska komisija zabilježila je da je BiH aktivno učestvovala u inicijativama regionalne saradnje i dodatno razvila odnose sa susjedima. Saradnja sa ICTY je ocijenjena zadovoljavajućom, a nastavljena je i saradnja među sudovima i tužiteljstvima BiH, Hrvatske i Srbije.

Ključni prioriteti u daljnjem procesu integracija ostaju usklađivanje Ustava sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", usvajanje zakona o sistemu državne pomoći i zakona o popisu stanovništva, te usvajanje Globalnog fiskalnog okvira za period 2011.-2013.