Topčagić odlazi u Brisel
0

Direkcija za evropske integracije bez direktora

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo Rješenje o razrješenju direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića zbog odlaska na dužnost ambasadora u Misiji BiH pri EU u Briselu.

Donijeta je i Odluka kojom je Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH zadužen da raspiše konkurs za izbor novog direktora Direkcije.

Do tada, dužnost direktora Direkcije obavljat će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

"Vijeće ministara donijelo je i Odluku o osnivanju Interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva, kućanstva i stanova. Rok za izradu nacrta je 100 dana", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Na čelu Interresorne radne grupe bit će direktor Agencije za statistiku Zdenko Milinović.

Jedna od tema današnje sjednice bio je i problem snabdijevanja BiH prirodnim gasom. Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku od tri dana pripremi i Vijeću dostavi, cjelovitu informaciju o ovom problemu.

Špirić se, kako je rekao, pismeno zahvalio premijeru Vlade Mađarske na pomoći BiH u ovom kriznom periodu.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara je donijelo Odluku o izdvajanju 100.000 KM iz tekuće budžetske rezerve na ime humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze.

Sljedeća sjednica Vijeća ministara BiH bit će, najavio je Špirić, termatska i obuhvatit će pitanje liberalizacije viznog režima za građane BiH.