BiH
0

Diplomatski zimski bazar: Prilika za druženje, degustaciju i činjenje dobrih djela

Piše: M. B.
Žene ambasadora u BiH ponovo su udružile snage s ciljem da naprave humano djelo i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Diplomatski zimski bazar održat će se 8. decembra u Domu Oružanih snaga BiH od 11 do 17 sati.

Ambasade, nevladina udruženja i prodavači izlagat će i prodavati ukusnu hranu, tradicionalna pića, predmete, ručne radove i druge stvari koje su karakteristične za zemlju iz koje dolaze, a sve s ciljem prikupljanja sredstava koja će biti donirana u humanitarne svrhe. Ove godine sredstva će se donirati fondaciji Helping Hearts and Hands Foundation iz Sarajeva, Udruženju građana "Pomirenje" i Programu osnaživanja zdravlja žena (WHEP).

"'Pomirenje' je udruženje koje radi s djecom koja rade ili žive na cesti. Njihove porodice su siromašne i prose. Novac koji doniramo bit će utrošen za njihovo obrazovanje, umjetničke radove koje oni izrađuju u centru i slično. Sada sarađuju s njihovim majkama, obrazuju ih i uče da prave određene predmete koje prodaju kako bi preživjele, a ne prosile. Riječ je o porodicama s velikim brojem djece. Ovo udruženje nema nikakvu finansijsku pomoć vlasti", rekla je Edna Sousa, žena ambasadora Brazila u BiH.

Fondacija Hearts and Hands Foundation sredstva će uložiti za opremanje aparatima koji su potrebni Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

"Trenutna nastojanja HHH fondacije je prikupljanje 27.000 KM za Hitnu pomoć Kantona Sarajevo koja će u proljeće 2014. godine organizovati POET obuku (Obuka za predbolničke hitne porode i traumu). Kurs će držati ljekari iz Velike Britanije, a cilj je obučiti grupu ljekara koji će kasnije moći obučavati ljekare širom Bosne i Hercegovine. POET obuka zahtjeva veoma skupu i specijalizovanu opremu, koju Hitna pomoć nije u mogućnosti da nabavi", rekla je za Klix.ba Emily Waring, supruga ambasadora Britanije u BiH.

Program osnaživanja zdravlja žena je projekt koji radi na području cijele BiH. Ovaj put novac će biti potrošen na zdravstvene preglede Romkinja koje većinom nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu se liječiti.

"Mi smo već ranije organizovali Dan zdravlja, koji se održao u šest gradova. Doveli smo mobilni mamograf, ljekare iz raznih struka i radili razne preglede. Učesnicama smo podijelili i simbolične higijenske pakete. Odziv je bio veliki i to nam je pokazalo da im je zdravstvena pomoć zaista potrebna", rekla je Nela Hasić, direktorica WHEP-a za BiH.

Diplomatski bazar ove godine bit će održan na dva sprata Doma Oružanih snaga BiH, a organizatori obećavaju lijepo druženje.