BiH
0

Dionica Visoko-Podlugovi bit će završena u maju

FENA
Na dionici trase autoceste od Visokog do Podlugova dinamika građenja se odvija prema planu i očekujemo da će radovi biti završeni u maju - izjavio je Feni ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Nedžad Branković.

Vlada FBiH i Direkcija cesta FBiH, kako je dodao, paralelno s tim provode predradnje za pripremu za ugovaranje i početak gradnje dvije dionice. Prva je nastavak od Visokog prema Kaknju, dionica Visoko – Ćatići negdje oko 7,5 kilometara i za tu dionicu Federacija BiH je već osigurala dio sredstava za eksproprijaciju. To su neutrošena, odnosno ušteđena sredstva sa prve dionice Jošanica – Podlugovi i u nacrtu budžeta za sljedeću godinu je pozicionirana ta dionica kao projekt koji će se finansirati iz budžeta.

Provode se i pripreme za Sarajevsku obilaznicu i u jednom dijelu , kaže ministar Branković, postoje problemi sa odabranim španskim projektantom u izradi dokumantacije. Njihova obaveza izrade elaborata za eksproprijaciju i tenderskih dokumenata već kasni, pa će se nastojati, kaže Branković, internim proceduralnim mjerama sustići to kašnjenje.

I ova dionica, kako se očekuje, treba biti ugovorena i započeta sljedeće godine.

  • Računamo da bi nakasnije do 2008. imali 45 kilometara izgrađene autoceste, ali s tim ne prestaju aktivnosti Vlade Federacije BiH, istakao je Branković.

Vlada FBiH je u budžetu za 2006. godinu već pozicionira novu instituciju - direkcija autocesta FBiH u kojoj će u prvoj godini biti uposleno sedam ljudi. To je prvi put da se formira institucija koja će biti menadžer infrastrukture autocesta u svim fazama pripreme za građenje, građenja i upravljanja tom infrastrukturom. Prvi projekt koji treba realizovati ova direkcija je izgradnja naplatnih mjesta za korištenje autoputa i donošenje svih propisa za upravljanje autocestama.

Kada direkcija formira svoj izvorni prihod bit će skinuta sa budžeta i sa sadašnje pozicije gdje će biti dio federalnog Ministrstva prometa i komunikacija i bit će poseban pravni subjekt.

Ministarstvo prometa i komunikcija FBiH priprema za Vladu srednjoročni plan moguće dinamike nastavka gradnje autoceste na koridoru Vc za period do 2010. i tu će se tretirati potez Zenica – Sarajevo – Mostar. Bit će sačinjena analizu moguće dinamike građenja dionica na tom odsjeku i Vladi predloženi mogući modeli finansiranja.

  • Što se tiče dobiti javnih preduzeća koja je prihod budžetu ove godine planiramo nekih 85 miliona KM od dividendi da unesemo u budžet FBiH. To je novac koji nakon ulaska u budžet gubi identitet i on je u sumi svih sredstva koji su javni prihodi budžeta FBiH, kazao je Branković odgovarajući na pitanje koliko će novaca od dobiti Telecoma biti iskorišteno za gradnju autocesta. Dodao je da će dio koji će biti uložen za potrebe građenja autocesta iznositi nešto manje od 30 miliona KM.