BiH
0

Dio žalbenih postupaka neće voditi Haški sud

FENA
Dio žalbenih postupaka u predmetima koji se vode pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) vodit će se pred tzv. rezidualnim mehanizmom koji će početi djelovati 1. jula 2013., dok bi se svi prvostepeni postupci, uključujući suđenje zadnjem uhapšenom haškom optuženiku Ratku Mladiću, vodili pred Haaškim sudom, pojašnjeno je u srijedu u Den Haagu. Haški će sud dovršiti sve prvostepene postupke koji se pred njim budu vodili u trenutku osnivanja tzv. rezidualnog mehanizma 1. jula 2013., kao i sve žalbene postupke za koje do toga datuma budu predane najave žalbi a svaki žalbeni postupak za koji se žalbena najava preda nakon toga datuma vodit će se pred rezidualnim mehanizmom, rekli su u Den Haagu na redovnoj konferenciji za novinare savjetnik glavnog haaškog tužitelja Frederick Swinnen i glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

Predsjednik Haškoga suda Patrick Robinson u svom ovotjednom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a o izlaznoj strategiji rada suda, koji bi svoja vrata trebao zatvoriti koncem 2014., izvijestio je kako bi se mogao usporiti sudski proces u Den Haagu prije svega zbog osipanja kvalificiranog osoblja koje je počelo tražiti druge poslove.

Prema njegovu izvještaju sva suđenja koja sada traju mogla bi završiti u 2012., uz iznimku onoga bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koje bi se moglo protegnuti u 2014.

Polovica žalbenih postupaka mogla bi trajati i nakon 2014., a žalbeni postupak u predmetu Karadžić mogao bi se protegnuti i u 2018., naveo je predsjednik Haškoga suda, javila je Hina.

Procjene o trajanju suđenja bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Mladiću, optuženom za genocid u BiH, predsjednik suda Robinson nije uključio u svoj izvještaj.

Od osnivanja prije 18 godina ICTY je optužio 161 osobu za ratne zločine, a postupci protiv njih 126 dovršeni su. Još je jedan optuženik hrvatski Srbin Goran Hadžić, optužen za zločine u Hrvatskoj, u bijegu.