BiH
394

Dio radnika GRAS-a treći dan drži stotine hiljada građana Sarajeva kao taoce

Piše: J. Hadžiahmetović
Građani ponovo ostali bez prevoza
Građani ponovo ostali bez prevoza
Sarajevo svoj rođendan dočekuje u potpunoj blokadi gradskog saobraćaja. Nelegalni štrajk veće grupe radnika GRAS-a traje već treći dan. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić situaciju opisuje kao katastrofalnu, dok su u Sindikatu komunalne privrede zatečeni nenajavljenim štrajkom.

Nekolicina uposlenika ovog javnog komunalnog preduzeća kao taoce drži nekoliko stotina hiljada građana koji traže bolju reakciju nadležnih institucija. Štrajk nije najavljen i kao takav je nelegalan. Iza štrajka ne stoji nijedan sindikat, pa čak ni onaj krovni u Federaciji, Sindikat radnika komunalne privrede.

"Ja ne znam kako bih ovo opisao. To nije štrajk jer ga nama niko nije najavio. Ja sam zatečen, kao i ostali građani Sarajeva. Naša podružnica sindikata u ovom slučaju ne štrajkuje. To što se događa nema veze sa Sindikatom", kazao je jutros za portal Klix.ba Rifat Mahmutović, predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH.

On dodaje kako su iz GRAS-a uredno najavili štrajk za 17. april. Vlada KS donijela je odluku o uključivanju alternativnih prijevoznika u gradski saobraćaj.

"Nažalost, ne smijemo ih uključiti u prijevoz bez tehničkog pregleda i certifikata za obavljanje gradskog prijevoza. Zbog toga to malo usporava situaciju. Evo, jutros se uključilo desetak vozila više, što je malo poboljšalo situaciju, a u toku dana će se vjerovatno još poboljšati", kazao je za portal Klix.ba ministar saobraćaja u Vladi KS Jusuf Bubica.

Osim Centrotransa, u prijevoz građana uključena je još jedna autoprijevoznička firma iz Sarajeva te jedna iz Konjica, a u pregovorima su sa još jednom firmom iz Kreševa.

Među zahtjevima ilegalnih štrajkača GRAS-a sinoć se čuo i zahtjev za ostavku resornog ministra Jusufa Bubice.

"Ko god im se pokušava suprotstaviti, oni traže ostavku. Oni me nisu postavili pa me neće ni mijenjati. Ako ostavku bude tražila Vlada KS, ja ću je dati bez ikakvih problema, ali na njihov zahtjev neću sigurno", poručio je Bubica.

Ovo je katastrofa. Kamo sreće da ja imam ovlasti, znam šta bih napravio u ovom slučaju
Na naš upit da li je vrijeme da nadležni policijski organi izađu na teren, Bubica kaže kako to nije popularna mjera.

"Ja sam za oštre sankcije, istjerivanje istine i da se tačno konstatuje ko su organizatori, da se protiv njih odmah pokrenu disciplinski postupci sa konačnim ishodom prekida radnog odnosa", kazao je naš sagovornik.

On dodaje kako ovo nije prvi put da se prave opstrukcije na rođendan Sarajeva te dodaje kako je nekome u interesu da se u gradu napravi haos.

I gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić razočaran je postupkom pojedinih radnika koji su samovoljno odlučili prekinuti vožnju autobusa, minibusa, tramvaja i trolejbusa.

"Ovo je katastrofa. Kamo sreće da ja imam ovlasti, znam šta bih napravio u ovom slučaju. Ali, nažalost, gradska vlast nema nadležnost. Ovo je nedopustivo stanje. Kako će se nadoknaditi šteta građanima, ko će im vratiti pare kojima su kupili kupone? Ne možeš uzeti novac i onda reći 'ja neću raditi'. Ponavljam, nažalost, Uprava grada Sarajeva nema nadležnost po ovom pitanju", kazao je gradonačelnik za naš portal.

Gradonačelnik dodaje da, bez obzira na stanje u GRAS-u, građani moraju imati prijevoz.

"Postoje načini na koje se traže prava. Samo zamislite da u bolnici posegnu za istim mjerama, šta bi se desilo. Evo, mi jučer nismo imali studente na fakultetima, ko ima pravo onemogućiti studentu da  dođe na nastavu", kaže ogorčeno gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.