BiH
0

Dino Merlin se obratio Parlamentu u ime AMUS-a

FENA
Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca u Bosni i Hercegovini AMUS je učestvovala u radu Ustavopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je usvojen Izvještaj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava za razdobllje 2005. - 2010.godina.

Uime muzičkih autora članovima Parlamenta se obratio predsjednik Skupštine AMUS-a Dino Merlin.

"AMUS u potpunosti podržva nalaze i ocjene Instituta za intelektualno vlasništvo BiH iznesene u Izvještaju", navodi se u saopćenju ove asocijacije.

Posebna podrška kako piše u saopćenju data je zaključaku da se angažuju relevantne institucije da utvrde istinito i potpuno finansijsko poslovanje Sine Qua Non d.o.o. kao sadašnjeg nosioca Dozvole za ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

Autori su svjesni da su u poslovanju ovog preduzeća načinjene brojne nepravilnosti na njihovu štetu i AMUS izražava spremnost na saradnju s nadležnim institucijama koje budu ispitivale poslovanje Sine Qua NoN d.o.o..

AMUS cijeni da je od posebnog značaja Zaključak da se svake godine razmatra Izvještaj o stanju autorskog i srodnih prava sve dok se ne ocijeni da se zakoni iz ove oblasti provode na zadovoljavajućem nivou", navodi se u saopćenju Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca.