BiH
394

Dini Jahiću druga nagrada za novinarsku izuzetnost

FENA
Dino Jahić
Dino Jahić
Prvu nagradu na konkursu za "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2013" dobio je Vlad Odobescu, rumunski reporter koji je opisao umiješanost političara iz svoje zemlje u istrage o korupciji.

Drugu nagradu je osvojio Dino Jahić, bosanski reporter koji je istraživao korupciju u okviru obrazovnog sistema, a treću nagradu Elena Stancu, rumunska reporterka koja je ispitivala korupciju na tržištu rada za doktore.

Uz prvo mjesto, pobjednik je dobio i novčanu nagradu u iznosu od 4.000 eura, drugo mjesto nosi nagradu od 3.000 eura, dok treće donosi dobitniku nagradu od 1.000 eura.

Pobjednici su proglašeni u petak, 13. decembra na ceremoniji održanoj u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Pobjedničke članke je izabrao nezavisni žiri koji su činili balkanski dopisnik za njemačke dnevne novine Suddeutsche Zeitung Florian Hasel, izvršni direktor Albanskog medijskog instituta Remzi Lani, osnivač i predsjednik Europske inicijative za stabilnost Gerald Knaus, izvršni urednik srpskog tjednika Novi Magazin Milorad Ivanović, urednik švicarskih dnevnih novina Neue Zurcher Zeitung Maekus Spielman i urednik u austrijskom dnevnom listu Der Standard Adelheid Wölfl.

Članovi žirija su pohvalili Odobeskuovo izvještavanje, navodeći da je predstavio snažnu priču sa živopisnim glavnim likom kojom je ilustrirao problem cijele regije.

Odobesku je izjavio da mu je stipendija pomogla da "rasporedi i strukturira informacije prema važnosti, posebno kada je prikupio veliku količinu podataka".

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je "Integritet". Novinari koji su učestvovali u ovogodišnjem programu stipendija obradili su teme ostavštine ratova 1990-ih, lošu javnu upravu i politizaciju civilnog društva.

Program stipendija za novinarsku izuzetnost 2007. godine pokrenule su Robert Bosch Fondacija i ERSTE Fondacija, u suradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN).

Godišnja stipendija pruža finansijsku i profesionalnu podršku u razvoju i osnaživanju kvalitetnog izvještavanja u zemljama balkanske regije.

Pored toga, program potiče regionalno povezivanje među novinarima iz različitih zemalja i nudi priliku za sveobuhvatno izvještavanje o kompleksnim temama koje se tiču reformi i od ključne su važnosti za regiju i Europsku uniju.

Deset izabranih novinara koji su ove godine dobili stipendije izabrano je među više od 120 prijavljenih novinara iz devet balkanskih zemalja.

Konkurs za iduću godinu biti će otvoren za prijave od januara 2014. godine, saopćeno je iz BIRN-a.