Ekonomsko-socijalno vijeće
0

Dinamika aktivnosti za donošenje općeg kolektivnog ugovora

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na večerašnjoj sjednici u Sarajevu obavezalo je predsjedavajućeg tog vijeća da u narednih deset dana sazove predstavnike sindikata i poslodavaca kako bi utvrdili dinamiku aktivnosti oko donošenja općeg kolektivnog ugovora.

Polazište za diskusiju je bio prijedlog novog općeg kolektivnog ugovora koji su predložili poslodavci.

Suština je, po riječima predstavnika poslodavaca Mladena Pandurevića, da se ne dira u stečena prava radnika, s tim da se u vrijeme trajanja krize radnička prava mogu umanjiti.

Predstavnici Vlade su napomenuli da je jedan od zaključaka Parlamenta FBiH da treba ići u preispitivanje kolektivnog ugovora. U tim zaključcima, napomenuli su sindikalci, propisano je i šta treba uraditi da se očuvaju radna mjesta. Moguće restrikcije, kako su dodali, ne smiju biti samo na štetu radnika.

ESV je preporučio Vladi da se Zakon o fiskalnim sistemima što prije počne primjenjivati i da se u izradu podzakonskih akata uključe predstavnici sindikata i poslodavaca.

Uvodne napomene dao je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji je istakao da se radi o izuzetno kvalitetnom zakonu.

Fiskalizacija doprinosi smanjenju sive ekonomije, te stvaranju ravnopravnijih tržišnih uslova u korist legalnog poslovanja.

Poslodavci podržavaju fiskalizaciju, jer su, kako su istakli, najviše ugroženi subjektima koji izbjegavaju plaćanje poreza. ESV je pozvao socijalne partnere da učestvuju u izradi zakona o javno-privatnom partnerstvu, te zatražio od Vlade da nakon provedene javne rasprave dostavi tekst ovog zakona na razmatranje ESV-u.

Cilj je stvaranje jasnog pravnog okvira za utvrđivanje uslova pod kojima domaće i inostrane pravne osobe mogu investirati u javnu infrastrukturu.

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić je kazao da je intencija nakon što parlament prihvati nacrt tog zakona da Komisija za koncesije pripremi podzakonske akte koji bi se na parlamentu razmatrali s prijedlogom ovog zakona.

ESV je razmatrao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznoj upravi FBiH. U uvodnim napomenama ministar Bevanda je podsjetio da je zakon donesen 2002. i da postoji potreba njegovog usklađivanja s drugim zakonima i propisima.

Zaključeno je da ovaj prijedlog zakona uzimajući u obzir date primjedbe na ESV-u ide u dalju proceduru.

Naredna sjednica ESV-a planirana je za 23. mart i na njoj će biti govora o zakonu o plaćama, poslovniku o radu ESV-a, te provedbi dosadašnjih zaključaka ovog vijeća.