Traže da vlasti regulišu ovu oblast
0

Dimnjačari u Kantonu Sarajevo više neće pregledati dimnjake

Piše: A. Džaferović
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nezadovoljni zbog dugogodišnjeg odugovlačenja gradskih i kantonalnih vlasti da usvoje Odluku o dimnjačarskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo, dimnjačari su odlučili da prestanu izdavati potvrde i pregledati dimnjake na koje je potrebno priključiti aparate na gas.

Dimnjačari, čiji je zanat deficitaran u Kantonu Sarajevo, godinama čekaju da strukture na vlasti regulišu njihovu oblast. I dok oni prebacuju nadležnosti jedni na druge, dimnjačari su, prema riječima predsjednika Udruženja dimnjačara Selima Ekmečića, radili na vlastitu štetu.

"Godinama pokušavamo dobiti pravilnik, odluku ili zakon koji će regulisati naš rad. Mi nemamo osnova da izdajemo potvrde, ali smo to ipak radili na vlastitu štetu zbog čega nas je vatrogasna inspekcija desetkovala. Kada se desi neka nesreća i kada se neko uguši u dimu, policija prva pita ko je izdao papir. Niko o dimnjačarima neće da vodi računa!", ističe Ekmečić.

Glavnog krivca dimnjačari vide u Hamdi Kariću, pomoćniku gradonačelnika za komunalne poslove Grada Sarajeva. "Hamdo Karić opstruira donošenje odluke", jasan je Ekmečić.

Karić, s druge strane, tvrdi da takva odluka ne bi bila u interesu građana.

"Mi odluku ne pravimo zbog esnafa, zbog firmi koje se bave dimnjačarskom djelatnošću, nego zbog građana i ta odluka nije u interesu građana. To je uvođenje novih, bespotrebnih nameta i udar na standard građana i to uglavnom onih koji žive u padinskim dijelovima grada i to je suštinski razlog zašto smo odbili", naglašava Karić.

Osim toga, prema njegovim riječima, Grad nema ni kapaciteta niti nadležnosti u oblasti zaštite od požara i u oblasti civilne zaštite.

"Odluka koju je Kanton pripremio u vidu radnog materijala je po svom sadržaju u oblasti koncesija, a odluke o koncesijama može donositi samo Kanton", kaže Karić.

Dimnjačari poručuju da ovog puta neće odustati od svojih zahtjeva i da će, ukoliko se konačno ne riješi njihovo pitanje, potpuno prestati čistiti dimnjake.

"Nije nama drago zbog toga, ali bitniji nam je zakonski osnov. Da imamo na osnovu čega raditi", poručuje Ekmečić.