BiH
12

Diljem BiH sergija za pomoć stanovnicima poplavljenih područja

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U džamijama na području Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas nakon džuma-namaza, redovne molitve muslimana petkom, organizovana je sergija, prikupljanje pomoći za stanovnike u poplavama pogođenim područjima diljem zemlje.

Brojni vjernici okupljeni unutar sarajevske Gazi Husrev-begove džamije i njenog harema nakon molitve ostavili su dobrovoljne priloge za pomoć poplavama ugroženom i oštećenom stanovništvu.U hutbi resu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića pročitanoj u svim džamijama u zemlji navedeno je da "ovoj nepogodi možemo odgovoriti samo ako složno ustanemo kao jedan i ostanemo zajedno".

"Učinimo to kao braća i sestre, kao komšije i kao prijatelji. Sačuvajmo već ispoljenu solidarnost. Posebno nas raduje spremnost mladih ljudi da priteknu u pomoć nevoljnicima. Moramo nastaviti sa pružanjem pomoći... Mnogo je toga što još ne funkcionira dobro i za šta smo svi odgovorni. S pravom očekujemo od države da pruži najveći doprinos u otklanjanju posljedica poplava. Mnogi naši najbliži su ostali bez igdje ičega, osiromašili su u trenu i mora im se pružiti pomoć i dana", navodi se u hutbi, redovnom predavanju tokom džuma-namaza.

U hutbi je naglašeno: da je "sada najvažnije da budemo zajedno, a da stare razmirice i razdore ostavimo po strani"."Pozivam sve prvake u zemlji da pokažu odgovornost prema prilikama u kojima smo se našli. Ovo će biti dug put, pun izazova i neće biti lahko savladati ga. Biće puno poteškoća, iskušenja... Ipak, uzdajemo se u Allaha, pa u plemenitost našeg čovjeka koji u najtežim trenucima uspijeva odoljeti velikim iskušenjima“, istaknuto je u hutbi. 

I mešihat Islamske zajednice Crne Gore organizovao je danas nakon džume namaza (podnevne molitve muslimana petokom) prikupljanje pomoći područjima pogođenim poplavom u Bosni i Hrecegovini.

Prema riječima glavnog podgoričkog imama Džeme Redžematovića, ispred ulaza u 130 džamija u Crnoj Gori održane su sergije, kako bi džematlije i građani u skladu sa svojim mogućnostima donirali za ljude koji su zbog poplava u Bosni i Hercegovini ostali bez krova nad glavom.

Iz mešihata Islamske zajednice Crne Gore je poručeno da građani do petka, 30. maja, u prostorijama džamija, osim novca, mogu donositi odjeću i obuću, koja će biti poslana u BiH.