Mostar
0

Dijete u bolnici zbog sumnje na novu gripu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Trenutno je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona samo jedno dijete hospitalizirano pod sumnjom da ima gripu H1N1.

"Dijete je izuzetno dobro i stabilno i mislimo ga otpustiti za par dana", kazao je predsjednik Mobilnog tima za pripravnost u slučaju pandemije gripe A (H1N1) Ivo Curić.

Po njegovim riječima, izdvojeno je 10 djece, odnosno bolesnika koji su imali simptome gripe. Od njih desetero četvero je imalo pozitivan nalaz brzim testom na H1N1 te su ti testovi poslani u Sarajevu na daljnju obradu kako bi se gripa potvrdila.

Gripa H1N1 češće pogađa mlađe osobe, a klinička slika nove gripe se ne razlikuje od sezonske gripe. Od gripe uvijek obolijeva veći broj ljudi te je zbog toga potrebno izbjegavati velike skupove.

Također, treba primjenjivati standardne mjere prevencije, odnosno češće prati ruke i dezinficirati prostorije u kojima se boravi, prvenstveno škole i vrtiće te unositi vitamin C.

Po Curićevom mišljenju, ne treba tražiti Tamiflu koji se ne uzima za preventivno liječenje već samo u slučaju zaraze.

U ovom razdoblju stalno su prisutne akutne-respiratorne infektivne bolesti u čiju grupu spada i gripa, kazao je Curić, dodavši kako njegov mobilni tim vrši nadzor nad svim slučajevima za koje se sumnja da imaju virus H1N1.

Kada je u pitanju sezonska gripa, ministar zdravlja, rada i socijalne skrbi Luka Faletar kazao je kako je završena nabavka 3.205 doza vakcina koje će biti distribuirane ovih dana.

Doze su zbog recesije smanjenje, a od utorka, 3. novembra sve socijalno ugrožene osobe moći će dobiti besplatne vakcine, dodao je ministar Faletar.