BiH
109

Dijete koje u isto vrijeme pjeva, vrti hulahop i radi zahtjevne matematičke radnje – moguće je i u BiH

Mnogo je izazova pred novim generacijama. Djeci je uz nove tehnologije toliko toga dostupno, bezbroj aplikacija, TV sadržaja, igrica – sve to zaokuplja njihovu pažnju, a roditelji osjećaju da gube kontrolu, te da je pažnju djece gotovo nemoguće zadržati.

Postoji rješenje, kao i za svaki drugi problem, tvrdi Vesna Filipović, voditeljica Obrazovno-razonodnog centra za mlade Spajalica, certificirana trenerica Brainobrain programa za djecu.

Brainobrain akademija za djecu je pravo rješenje. Riječ je o inovativnom međunarodnom programu razvoja intelektualnih i životnih vještina kod djece uzrasta od 4 do 14 godina.

Ova metoda u susjedstvu je već poprilično zaživjela, a djeci u Sarajevu od maja će biti dostupna na dvije nove lokacije.

Cilj programa je omogućiti djeci da uz inovativne tehnike i drevne azijske metode nauče razvijati i koristiti svoje potencijale. Kroz deset do dvanaest nivoa, koliko traje cijeli program, djeca steknu osobine i vještine koje bi svaki roditelj poželio.

U čemu je kvaka?

Uz Brainobrain program potičemo razvoj obje hemisfere mozga, i lijevu i desnu, te na taj način omogućavamo razvoj mentalnih i intelektualnih kapaciteta svakog djeteta. Rezultati su zapanjujući, pa tako u konačnici imamo desetogodišnje dijete koje u isto vrijeme pjeva, vrti hulahop i radi vrlo zahtjevne matematičke radnje, pojašnjava Filipović.

Cijeli program zasniva se na radu djece na abakusu – drevnom azijskom računalu, neurolingvističkom programiranju, te metodi istovremenog treniranje tri čula - čula vida, sluha i dodira, što garantuje dugoročno memorisanje naučenog gradiva. Djeca na kraju postaju mali matematički genijalci, postaju brza i tačna, razvijaju fotografsko pamćenje, te postaju kreativnija, samopouzdanija i odlučnija.

Program je namijenjen djeci od 4 do 14 godina, časovi se održavaju jednom sedmično, a sa djecom, tokom tri mjeseca, koliko traje jedan stepen, rade licencirani treneri.

Vesna Filipović
Vesna Filipović

Uz samo jedan čas sedmično, i uz 15 minuta svakodnevnog vježbanja kod kuće, djeca postižu bolju koncentraciju i memoriju, brže i samostalnije izvršavaju svoje obaveze i imaju više slobodnog vremena.

Cijeli program je osmišljen tako da se djeca tokom časova dobro zabavljaju i uče, pritom je i dvojezičan, pa djeca steknu i znanje iz engleskog jezika, ističe Filipović.

Brainobrain akademija u Sarajevu će u maju biti otvorena na dvije lokacije, u Obrazovno-razonodnom centru Spajalica na Ilidži, te u SOS Kinderdorf centru na Mojmilu.

Sa djecom će u grupama i u različitim terminima raditi tri licencirane trenerice Brainobrain akademije, a sve će biti prilagođeno njihovom uzrastu.

Kako bi roditelji što bolje upoznali ovaj program bit će organizovani i promotivni časovi.

Upis je već počeo, a roditelji sve potrebne informacije o Brainobrain akademiji mogu pronaći na web stranici www.djeca.eu ili u Brainobrain Centru Ilidža, u kojem se nalazi Info-desk. Info-desk otvoren je od ponedjeljka do petka od 14.30 do 16.30 sati.

Već trinaest godina Brainobrain uspješno unapređuje i poboljšava živote više od 650.000 djece širom svijeta, a ima 900 licenciranih centara u više od 24 zemlje među kojima su Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija, Saudijska Arabija, SAD, Švedska, Katar, Kanada, Austrija i brojne druge.