BiH
36

Dijelovi Sarajeva zarasli u travu: "Parku" nedostaje 100 sezonskih radnika

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Preduzeću KJKP Park nedostaje oko 100 sezonskih radnika koji bi radili na košenju trave i uređenju javnih zelenih površina koje je ovo preduzeće proteklih godina angažovalo putem projekata zapošljavanja "Posao za sve", "Javni radovi" i slično. Kako saznajemo u preduzeću Park, do sada je angažovana samo petina neophodnog broja ljudi.

"Preduzeće Park ovih dana angažiralo je tek petinu od neophodnog broja ljudi na košenju trave i uređenju javnih zelenih površina, pa i onih koje nisu obuhvaćene našim redovnim Programom održavanja i to putem projekta '800+' koji realizuje JU 'Služba za zapošljavanje KS'. Radnici uposleni putem projekta '800+' u preduzeću Park već se nalaze na terenu i angažovani su na košenju trave i uređenju zelenih površina", rekla je za naš portal Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje KJKP Park.

Građani Sarajeva javili su se u nekoliko navrata našem portalu s upitom zbog čega u pojedinim dijelovima grada, prvenstveno na Dobrinji i Čengić Vili trava nije pokošena, jer se njihova djeca igraju na tim dijelovima. Saznali su da radnicima ovog preduzeća kasne plate, no kako naš portal saznaje ta kašnjenja su uobičajena u posljednjih godinu dana i nisu velika.

"Situacija u preduzeću Park je ista kao i sa drugim budžetskim korisnicima, međutim, građani Kantona Sarajevo su na rad uposlenika preduzeća Park koji se svakodnevno nalaze na terenu uvijek i isključivo imali riječi hvale, te on nikada nije doveden u pitanje. Naši radnici na terenu svakodnevno i više nego su u mogućnosti daju svoj doprinos kako bi stanje zelenila u našem gradu bilo na što višem nivou", istakla je Hamza.

Još uvijek ništa od projekata Službe za zapošljavanje KS

Nažalost, ove godine projekt "Posao za sve“ neće biti realizovan, a za projekt "Javni radovi“ putem JU “Služba za zapošljavanje KS“ javni poziv poslodavcima još uvijek nije objavljen.

"Preduzeće Park svakako će aplicirati čim konkurs bude objavljen i nadamo se da će nam biti odobren angažman neophodnih 100 sezonskih radnika", istakla je Hamza.

Dodala je da se trava uz glavnu gradsku saobraćajnicu kosi već sedmi put tokom ove sezone s obzirom da se radi o "kičmi grada“

"Međutim, mi u preduzeću 'Park' smatramo da bi sve javne zelene površine trebale biti tako uređene. Međutim naši radnici svakodnevno u skladu s mogućnostima vrše košenjetrave na svim površinama koje su u našoj nadležnosti, ali s manjim brojem radnika taj posao ove godine odvija se nešto sporije, pa stoga i molimo građane za strpljenje, jer mi ćemo svakako odgovoriti svim zadacima u skladu s našim Programom održavanja", kazala je Hamza.

Održavaju više od dva miliona kvadratnih metara travnjaka

Primarni zadatak KJKP "Park“d.o.o.Sarajevo jeste očuvanje, održavanje i zaštita zelenih površina, parkova, drveća, parkovskom mobilijara i prateće opreme za zabavu i rekreaciju na području Kantona Sarajevo.

"Preduzeće Park u toku kalendarske godine, između ostalog održava 2.893.552 metara kvadratnih travnjaka, 180.153 metara kvadratnih površina pod ukrasnim grmljem, 9.755 metara kvadratnih pod ružičnjacima, 6.720 zasađenih sezonskim cvijećem, 44.643 metara kvadratnih pod živom ogradom, 1.028 komada uličnih žardinjera, 90.518 metara kvadratnih vodotoka, 25.677 komada parkovskog alejnog drveća, 155.950 metara kvadratnih parkovskih staza i platoa, 2.698 klupa, 669 korpe za otpadke, 9.630 mladih alejnih stabala, novosagrađena dječija igrališta, aleje, šetnice…. na području Kantona Sarajevo čije održavanje je predviđeno i realizuje se prema Programu održavanja javnih zelenih površina", istakla je Hamza.