BiH
192

Dijabetičari KS obilježili svjetski dan borbe protiv bolesti šećera u krvi

Klix.ba
Dijabetičari iz cijelog Kantona Sarajevo danas su brojnim aktivnostima obilježili svjetski dan borbe protiv dijabetesa, odnosno bolesti šećera u krvi.

Dijabetičari iz Kantona Sarajevo cijeli dan su imali ispunjen program, kako bi na prigodan način obilježili svjetski dan dijabetesa.

Uz fitnes instruktore uradili su vježbe zagrijavanja i tehniku disanja, kako bi se pripremili za jutarnju tradicionalnu šetnju.

Već iza 10 sati jutarnja šetnja članova UDKS i sugrađana krenula je kolonom od Sebilja, do Doma Oružanih snaga Armije BiH, a upravo na ovaj način istakli smo važnost fizičke aktivnosti kao bitnog faktora u terapiji kod šećerne bolesti", istakli su iz Udruženja dijabetičara KS.

Nakon šetnje svi članovi Udruženja dijabetičara KS, kao i članovi njihovih porodica te ostali zainteresovani sugrađani imali su priliku da besplatno mjere nivo šećera u krvi,nakon šetnje, prije obroka i dva sata nakon obroka, kao i vrijednosti krvnog pritiska.

Edukativno predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti održala je profesorica Azra Bureković. Tema predavanja je bila "Zdrav život i dijabetes" - kampanja od 2014 - 2016, a ciljne poruke su: -rano otkrivanje i liječenje diabetes mellitus tip 2 -spriječavanje kasnih komplikacija i prevencija diabetesa -oči su u fokus

Druženje dijabetičara je neizostavni dio uz okupljanje i edukaciju, a ovaj put uz grupu Zlatna jesen, koji djeluju pri Centru za zdravo starenje općine Novo Sarajevo. Uz starogradske pjesme,dijabetičari su poslali poruku svim osobama koji boluju od ove bolesti da optimizam i snaga volje da pobijede ovu bolest je jača od svega.

"Samo educiran dijabetičar je zaštićen od komplikacija ove bolesti, a zdrav i mlad čovjek koji se na vrijeme educira je zaštićen od nastanka i razvoja ove bolesti", poručuju iz Udruženja dijabetičara KS.