BiH
0

Digitalna TV u BiH 2011. godine?

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić i direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Kemal Huseinović predstavili su danas u Sarajevu Nacrt strategije prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH.

Prema riječima ministra Ljubića, međunarodna obaveza BiH po Sporazumu iz Ženeve je uvođenje digitalne radiodifuzije do 17. juna 2015. godine. Međutim, budući da su se sve članice EU obavezale da do kraja 2011. godine u potpunosti isključe analognu radiodifuziju, ta godina je ciljna i za BiH za uvođenje digitalne radiodifuzije. Ova strategija se odnosi samo na TV, a ne i radio difuziju koja može nastaviti raditi po analognom sistemu.

Ljubić kaže da su prednosti uvođenja digitalne radiodifuzije za bh. društvo brojne. To će dovesti do kvalitetnijih i većeg broja servisa, te veće učinkovitosti frekventnog spektra (do deset programa na jednoj frekvenciji). Ministar je dalje naveo otvaranje novih tržišnih mogućnosti, promociju novih tehnologija, kao i medijski pluralizam zbog kojeg će mnoga ograničenja koja imaju i političke konotacije postati irelavantna. A krajni korisnici imat će bolji kvalitet slike i tona te interaktivnu televiziju.

Direktor RAK-a Kemal Huseinović kazao je da uvođenje digitalne radiodifuzije predstavlja veliku šansu za BiH. On smatra da imamo mlade i educirane ljude koji će dobiti priliku za nova radna mjesta i da tako grade svoju budućnost u BiH.

Huseinović je naglasio da u ovom segmentu BiH nema slabih tačaka što se tiče znanja i da ne zaostaje za zemljama u regionu. BiH ide u prilog što su se razne tehnološke stvari raščistile na evropskom nivou te može koristiti pozitivna iskustva drugih evropskih zemalja.

Huseinović je kazao kako se raspravljalo o tome da li su datumi za uvođenje digitalne radiodifuzije ambiciozno postavljeni, ali će se pokušati ostvariti zadani cilj. Međutim, ukoliko u implementaciji dođe do nekih zastoja, onda će se planirati i manja pomjeranja rokova.

Predstavljajući cijeve ove strategije, sekretar DTT foruma Emir Vajzović je kazao da ona predviđa i subvencioniranje stanovništva prilikom kupovine adekvatnog prijemnika, te njihovo informiranje kako ne bi kupili pogrešnu opremu.

Naime, građani koji nemaju adekvatan TV primjenik morat će ili kupiti novi ili nabaviti resiver za dekodiranje.

Vajzović je naveo da je cijena ovih resivera u drastičnom padu, sa nekih 300 eura na 20 do 30 eura. Ipak je sada nezahvalno govoriti o tome koja će biti njihova cijena kada se digitalna TV bude uvodila u BiH.

Upitan da li država BiH ima sredstva da ovakav projekt provede u relativno kratkom roku, posebno imajući u vidu teškoće oko usvajanja državnog budžeta i ekonomsku recesiju, ministar Ljubić je rekao da će za mjesec dana pripremiti materijal za usvajanje na Vijeću ministara BiH. Tada će Vijeće ministara preuzeti obavezu da osigura neophodna finansijska sredstva, a akcionim planom će se precizirati dužnosti svih učesnika.

Ljubić je naveo da će u prvoj fazi sredstva biti potrebna za promotivnu kampanju, osiguranje dodatne legislative i drugo. Međutim, smatra on, na kraju će se svima vratiti uložena sredstva.

Ljubić je najavio da će predložiti da država (bilo državni nivo ili entiteti) subvencionira kupovinu resivera. Također je ukazao na mogućnost da se aplicira za korištenje pretprijemnih fondova Evropske unije za ovu namjenu, te naglasio kako BiH ne smije kasniti u ovom procesu jer bi, u suprotnom, postala smetnja svom okruženju.