BiH
13

Digitalizacija u BiH: 17. juni je krajnji rok, pitanje je koje će biti posljedice

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ženevskim sporazumom iz 2006. godine sve evropske zemlje prihvatile su da će izvršiti prelazak na digitalni signal do 17. juna 2015. godine. BiH prema svemu sudeći neće izvršiti proces digitalizacije u predviđenom roku, a pitanje je kakve će biti posljedice i koje će televizije nastaviti rad.

U prostorijama Mediacentra u Sarajevu održana je debata o temi “Šta čeka Javni RTV servis u BiH? Kakva mu je budućnost?”.

Tim povodom u debati su učestvovali zamjenica Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH Hanka Vajzović, direktorica sektora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Helena Mandić i profesor na Filozoskom fakultetu u Tuzli Enes Osmančević.

Također, prisutnima je prikazan i film “Izgubljeni signal demokratije” autora Yorgosa Avgeropoulosa, koji govori o slučaju zatvaranja javne radiotelevizije u Grčkoj.

Vajzović je kazala da Javni RTV servis ima mnogo problema koji se u posljednje vrijeme nagomilavaju, počev od digitalizacije, pitanja finansiranja, pa i ubiranja RTV taksi.

"Mnogo toga rezultat je relativno lošeg programa i nedostatka političke volje da se izgradi jedan snažan neovisan servis koji će biti građanima na usluzi. Zaključak je kako su mnogi zainteresovani da se javni emiteri ugase“, kazala je Vajzović.

Dodala je da je razlika između Javnog RTV servisa u Grčkoj i Javnog RTV servisa BiH u tome što je grčki servis bio bogat i što su se građani pobunili kada je Vlada donijela odluku da ga ugasi.

"Naši emiteri su vrlo siromašni i nisam sigurna da je naša javnost spremna stati u njihovu odbranu zbog činjenice da nisu zadovoljni programom i zbog činjenice da smo mi narod koji nije zainteresiran za politiku, a i prilično smo medijski nepismeni“, smatra Vajzović.

Bosna i Hercegovina već odavno ima problema sa zamjenom analognog televizijskog signala digitalnim, a Ženevskim sporazumom iz 2006. godine sve evropske zemlje prihvatile su da će izvršiti prelazak na digitalni signal do 17. juna 2015. godine.

Vajzović smatra da će 17. juna doći do produženja roka, kao što je bilo u više navrata do sada, te ističe kako digitalizacija neće biti završena preko noći.

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je prisustvovao debati kazao je da u Sarajevu mnogi ne žele čuti druge argumente i da banaliziraju situaciju u kojoj je ova država nastala i u kojoj se trenutno nalazi.

"Šta god da pričate uključite i druge ljude koji imaju različita mišljenja. Ne znam zašto to radite, da li zbog imaginarne države u kojoj hoćete da živite. Ja sam dijete BiH, ovdje hoću da živim i nemam nekretnina izvan BiH, ali hoću da bude onako kako bih i ja htio da bude“, kazao je Lovrinović.

Helena Mandić misli kako stalno propuštamo da učestvujemo u definiciji pravaca koje javni sistem vide kao zajednički, te da konačno moramo početi pričati o tome da je javni servis vitalni građanski interes svih građana bez obzira na etničku pripadnosti.

"Vrijeme je da se Javni servis konačno rekonstruiše i da startamo s pravim pozicijama, a ja se bojim da ne vidim taj minimum političke volje koji će dovesti do toga. Ja se nadam da griješim i da će me naredni mjeseci demantovati u tome, ali 17. juni je rok koji neće biti produžen. Pitanje je kakve će biti posljedice i koje sve televizije će nastaviti rad“, rekla je Mandić.