Slučaj "Dobrovoljačka"
0

Difuzne potjernice stavljene van snage

FENA
Tarik Sadović (Foto: Sarajevo-x.com)
Tarik Sadović (Foto: Sarajevo-x.com)
Difuzne potjernice Interpola Srbije za 13 građana BiH u predmetu "Dobrovoljačka" stavljene su van snage, dok se ne riješi spor u ovom slučaju, potvrdio je danas novinarima ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, nakon povratka iz Lyona, gdje je razgovarao s generalnim sekretarom Interpola Ronaldom Nobleom.

Sadovića je Noble obavijestio da je Generalni sekretarijat Interpola zvanično zatražio od Haškog tribunala informaciju o tome da je predmet 'Dobrovoljačka' ustupljen bh. pravosudnim organima, nakon čega će se njihov Pravni odjel konačno očitovati o ovom slučaju.

Generalni sekretarijat Interpola je, navodi Sadović, svim državama članicama uputio jutros dopis u kojem ih obavještava da do okončanja revizije pred Pravnim odjelom neće biti izdavane crvene potjernice u ovom slučaju.

-Praktično su tzv. difuzne potjernice stavljene van snage i nema crvenih potjernica, dok se ne okonča spor pred Pravnim odjelom, ustvrdio je ministar Sadović.

On je ponovio stav da su ove potjernice politički motivirane i da je Interpol Srbije zloupotrijebio statut jer je raspisao potjernice za osobama koje su državljani BiH za navodne ratne zločine u BiH, te za slučaj koji je Haško tužilaštvo vratilo pravosuđu BiH po oznakom B, odnosno pod oznakom C.

Sadović je kazao da je generalnom sekretaru Nobleu priložio neoborive dokaze da je Haško tužilaštvo u vrijeme glavne tužiteljice Carle del Ponte vratilo ovaj predmet Tužilaštvu BiH.

Također, pojašnjava da je praksa u slučaju spora između dvije zemlje da se ne vrše hapšenja i ekstradicije.

-Sve zemlje članice Interpola kada su obaviještene o sporu ne poduzimaju radnje hapšenja, naveo je Sadović, ali nije mogao isključiti mogućnost hapšenja državljana BiH za kojima su raspisane difuzne potjernice u slučaju da otputuju u Srbiju ili neku drugu zemlju.

-Oni ne bi trebali biti uhapšeni, ali šta će uraditi Srbija ako ovi ljudi otputuju ili neka druga bliska zemlja ne mogu da spekuliram, izjavio je bh. ministar sigurnosti.