BiH
0

Di Carlo pozvala na pridržavanje roka za ustavne promjene u BiH

FENA
Zamjenica pomoćnika američke državne tajnice Rosemary Di Carlo pozvala je bh. političke vođe da se pridržavaju roka za dogovor o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koji ističe krajem marta, kako bi se ustavne promjene mogle primijeniti na predstojećim izborima.

Dogovor o ustavnim promjenama nužno je okončati do kraja marta jer bi se jedino u tom slučaju ustavne promjene mogle primijeniti na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u BiH zakazanima za 1. oktobar ove godine, izjavila je Rosemary Di Carlo za Glas Amerike.

Di Carlo se prošle sedmice u Sarajevu lično uključila u pregovore parlamentarnih stranaka iz BiH kako bi potaknula prevladavanje nesuglasica.

Vodstva parlamentarnih stranaka saglasila su se kako je nužno jačati državne ovlasti Vijeća ministara i Parlamenta BiH, ali se nisu saglasili o načinu izbora budućeg predsjednika BiH. Stoga su od Venecijanske komisije zatražili mišljenje o tome koji bi način izbora predsjednika bio najdemokratskiji.

Na pitanje da li ima neku poruku za građane BiH, Rosemary Di Carlo je kazala kako bh. građanima poručuju da za njih postoji budućnost.

"Otvorena su im vrata Evropske unije i NATO-a, i ta budućnost u njihovim je rukama. Nadam se da će oni potaknuti svoje lidere da poduzmu potrebne korake napretka, da dođe do ekonomskog prosperiteta, da se zbliže s prijateljskim zemljama kao što su Sjedinjene Države i mnoge evropske zemlje. To će biti način da se završi poglavlje nesretne prošlosti", zaključila je Di Carlo.