BiH
0

DGS-u BiH donirana specijalistička oprema za otkrivanje krivotvorenih dokumenata

FENA
Predstavnici Evropske komisije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) uručili su danas zamjeniku direktora Državne granične službe (DGS) BiH Vahidu Alagiću specijalističku opremu za otkrivanje krivotvorenih dokumenata.

Riječ je o tri stereomikroskopa za pregled dokumenata sa pratećim izvorima svijetla i 10 "retro ček" uređaja namijenjenih za pregled dokumenata.

Kako je saopćeno iz DGS-a, donacija od oko 30.000 KM finansirana je iz novca Evropske komisije u okviru projekta koji je inicirao IOM.

Izrazivši zahvalnost na ovoj značajnoj donaciji, zamjenik direktora DGSBiH Vahid Alagić kazao je kako će donirana oprema pomoći službenicima ove službe da kvalitetnije obavljaju svoj posao.

-Uz korištenje spomenute specijalističke opreme, sigurno će biti veći broj otkrivenih falsifikovanih dokumenata, a samim tim i manji broj ilegalnih prelazaka državne granice, kazao je on.

Projekt menadžer IOM-a Adrian Cooper istaknuo je da DGS ima razloga da bude ponosan i da zahvaljujući Evropskoj komisiji još može računati na pomoć i podršku.

Evropska komisija je u saradnji s IOM-om u velikoj mjeri pomogla razvoju kapaciteta DGS-a u oblasti otkrivanja falsifikovanih dokumenata i sprječavanja drugih vrsta zloupotreba dokumenata.

Dosada je realizirano više sličnih projekata. Neki od njih su i cjelovito tehničko opremanje DGS centra za dokumente savremenom opremom za provjeru vjerodostojnosti dokumenata u Glavnom uredu, što je omogućilo vršenje vještačenja u okviru DGS-a, sačinjavanje upozorenja o falsifikovanim dokumentima i sačinjavanje sopstvene baze podataka o specimenima dokumenata.

Pored toga, osigurana je nabavka sistema za ispitivanje vjerodostojnosti dokumenata "Edison TD" koji se u DGS-u koristi od 2006. godine, a finansiran je i organiziran veći broj obuka službenika DGS-a u oblasti sprječavanja zloupotreba dokumenata.