BiH
78

DF neće podžati manjinske vlade u SBK i HNK

FENA
Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) dalo je punu podršku kantonalnim odborima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu u pregovorima o uspostavi vlasti, saopćeno je danas iz ove stranke.

Na ovosedmičnoj sjednici Predsjedništva stranke je jednoglasno zaključeno da poslanici DF-a u kantonalnim skupštinima neće pružiti podršku manjinskoj vladi.

DF neće podržati izglasavanje izvršne vlasti koju čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH ni u jednom od ova dva kantona.

Predsjedništvo je također podržalo i odluku ministara iz DF-a u Vladi Federacije BiH da ne glasaju za privremeno imenovanje Dragana Lukača na mjesto direktora Federalne uprave policije, saopćeno je iz DF-a.

Predsjedništvo tu odluku smatra spornom jer je suprotna važećem Zakonu o unutrašnjim poslovima, te odluci parlamentarnog Odbora za sigurnost.

Uz to, Predsjedništvo je izrazilo žaljenje što je ta odluka donesena brutalnim preglasavanjem DF-ovih ministara od strane bloka SDA-HDZ, te još jednom želi ukazati na pogubnost uvođenja preglasavanja kao mehanizma u radu Vlade.

Predsjedništvo DF-a je razmatralo najave Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o usvajanje rezolucije o "samostalnoj i slobodnoj Republici Srpskoj" i zaključilo da je riječ o smiješnim pokušajima te stranke i predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika da skrene pažnju sa ekonomske propasti entiteta, za koju su oni odgovorni.