BiH
264

DF isključio iz članstva tri općinska vijećnika zbog rada u interesu koalicije SDA-SBB

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Demokratske fronte isključilo je iz članstva bivšu ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Karolinu Karačić, ratnog komandanta bataljona Vojne policije Dževada Topića i Seada Srnu. Sve troje su na ovogodišnjim lokalnim izborima osvojili mandate za vijećnike u općini Centar kao kandidati DF-a.

Kako je saopćeno, u skladu sa zaključkom 15. sjednice Predsjedništva Demokratske fronte koji se odnosi na utvrđeni princip da pri uspostavi većine u općinskim vijećima Demokratska fronta neće koalirati sa SDA, SBB i HDZ BiH, a u vezi sa kršenjem odredbi člana 23, stav Statuta DF-a, Predsjedništvo Demokratske fronte donijelo je odluke o isključenju Karoline Karačić, Dževada Topića i Seada Srne.

U skladu sa odredbama člana 23. Statuta Demokratske fronte, isključenje iz stranke izriče se za članstvo, djelovanje i kandidaturu u drugoj stranci/partiji, djelovanje koje je u suprotnosti sa osnovnim principima i ciljevima Stranke, kršenje Statuta stranke, ponašanje ili djelo kojim se nanosi ozbiljna šteta ugledu stranke.

"Troje nabrojanih, sada već bivših čalnova DF-a su suprotno stavovima stranke, radili u interesu koalicija SDA/SBB, kao i u interesu novoizabranog načelnika općine Centar, Nedžada Ajnadžića. Napominjemo da je svo troje isključenih prošlo na listi za vijećnike Općine Centar – Sarajevo kao kandidati Demokratske fronte", stoji u saopćenju.