Ko će platiti dugovanja?
0

Devizne štediše: Vlasti u FBiH ne zanima stara devizna štednja

Piše: Adnan Učambarlić
U Sarajevu je održana konferencija Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH o, kako iz upravnog odbora ovog udruženja kažu, delikatnom problemu zaštite štediša nakon presude Evropskog suda.

"Još nepravosnažnoj presudi Ališić Evropskog suda utvrđeno je da su za staru deviznu štednju kod Ljubljanske banke iz Ljubljane, Invest banke iz Beograda i JIK Banke iz Beograda odgovorne Republika Slovenija i Republika Srbija, s tim da se pravo na potraživanja osporava štedišama iz Federacije Bosne i Hercegovine čija je štednja korištena u postupku privatizacije FBiH", navodi se u saopćenju Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH.

Odredbe zakona, koji je donijela FBiH 1997. godine, kojim su devize građana ostavljene na raspolaganje bankama, a potraživanja štediša od banaka pretvorena u privatizacijski certifikat, odnosno pravo da štediša u postupku privatizacije u FBiH može za njega kupovati državnu imovinu i dionice, su presudom U10/00 Ustavnog suda FBiH proglašene neustavnim i prestale da važe. Federacija BiH više nije mogla prodavati državnu imovinu za certifikate stare devizne štednje.

"O tome je BiH bila dužna obavijestiti Evropski sud i spriječiti da se neustavna odredba inkorporira u presudu Ališić. Kada je presuda već donesena, BiH je morala uložiti žalbu na presudu zbog postojanja presude Ustavnog suda FBiH te zbog toga što ni Slovenija ni Srbija nisu vlasnici državne imovine u Federaciji da bi je mogli prodavati štedišama za njihovu štednju", stoji u saopćenju.

Udruženje je pismeno upozorilo ministra Damira Ljubića (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice) i premijera Federalne vlade Nermina Nikšića te tražilo da se uloži žalba. Kako navode iz udruženja, ništa nije poduzeto, a predstavnici BiH u Strasbourgu su štitili interese Slovenije i Srbije na štetu bh. štediša.

S obzirom da, kako tvrde, najodgovorniji Nikšić i Ljubić, nisu ništa učinili na zaštiti štediša i suvereniteta FBiH, upravni odbor udruženja navodi da svaki štediša sada mora od vlade tražiti potvrdu da njihovi certifikati nisu korišteni niti su mogli biti korišteni u privatizaciji. Ukoliko takvu potvrdu štediša ne dobije u roku od 15 dana, štediše će morati tražiti da nastalu štetu snosi FBiH.

Kako su članice upravnog odbora navele na konferenciji za medije, vlada FBiH je izdala štediše. Odbor je slao zahtjeve za prijem na 15 do 20 adresa, ali nikada nisu dobili odgovor. Svuda su odbijeni, a s druge strane su prisiljeni platiti 100 KM da dobiju presudu koja ništa ne vrijedi. Cijelu situaciju su usporedili sa pijacom. Kako tvrde, štediše sigurno neće izgubiti svoje devize, a ako ih ne naplate od Slovenije i Srbije, naplatit će ih od FBiH.

Također, upravni odbor tvrdi kako ih je naša vlast "izdala u Strasbourgu", a da su se naši sudovi "poigrali sa Komitetom ministara". Na sastanku kod premijera Nikšića saznali su kako postoji dogovor da budu "izigrani zbog odnosa sa Republikom Srpskom".

Nasiha Mujičić, članica upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH, jedna je od štediša koji ne mogu da dokažu prava nad sredstvima na certifikatu.

"Naša vlast tako radi da niko ne bi dobio ništa, da nije odbora. Oni nisu ni riječi progovorili o staroj deviznoj štednji u posjetama Sloveniji. Jednostavno ih ta štednja ne zanima. U drugim državama se država brine o deviznoj štednji. Sve što radimo, radimo za ljude koji su od svojih usta odvajali da bi sada oni i njihovi nasljednici živjeli veoma bijedno", rekla je Mujičić.