Marš mira
15

Devetero Sarajlija pješke krenulo ka Srebrenici

Anadolija
Grupa od devet ljudi krenula je danas iz Sarajeva pješice prema Srebrenici. Učesnici marša preći će put dug približno 250 kilometara, i u utorak, 10. jula, u poslijepodnevnim satima, stići u Potočare.

Organizator marša Avad Bahto, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je kako je ovo prvi put da se ovaj marš realizuje iz Sarajeva.

"S obzirom na to da smo i prije učestvovali na 'Maršu mira' od Nezuka do Potočara, ove godine smo odlučili da isti realizujemo iz Sarajeva. Danas smo krenuli ususret obilježavanju genocida u Srebrenici. Želja nam je da podsjetimo na ono što se desilo u Srebrenici, na posljedice tih događaja i da na ovaj način učinimo da se takve stvari ne zaborave i ne ponove nikome", rekao je Bahto.

On je istakao da je glavni motiv ove grupe da se događaji u Srebrenici ne smiju zaboraviti, te da je dužnost svih da redovno podsjećaju na to da se prije manje od 20 godina desio stravičan zločin na prostoru evropskog kontinenta.

Kako je ovo prvi put da se pješke prelazi trasa kojom grupa ide, Bahto je kazao kako su, u proteklih mjesec dana, obavljene sve potrebne pripreme.

"Trasa je kroz planine i šume, te kroz veoma rizična minirana područja. U prethodnih mjesec i po dana radili smo potrebne pripreme. Radili smo u koordinaciji sa MAC-om, agencijom koja se bavi deminiranjem teritorije BiH, kao i Gorskom službom spašavanja. Također, sa planinarskim društvima koja ordiniraju na područjima kojima prolazimo sarađivali smo kako bismo markirali cijelu trasu i obezbijedili odmorišta i prenoćišta u koordinaciji sa tim društvima i školom u Stuparima. Direktor škole izrazio je želju da nas ugosti i pruži nam prenoćište jednu noć", istakao je Bahto, dodavši kako su, pored grupnih priprema, svi učesnici imali i individualne.

Muhamed Zirić stigao je sinoć u Sarajevo iz Bihaća kako bi učestvovao u ovogodišnjem 'Maršu mira'.

"Prošle godine pratio sam maraton Bihać - Srebrenica i tada sam odlučio da se u budućnosti aktivno uključim u 'Marš mira'. Ono što je učinjeno u Srebrenici ne smije se nikada zaboraviti i mi to želimo istaći na ovaj način", rekao je Zirić.

On je izrazio nadu da će iduće godine biti puno više učesnika, pa, čak, možda organizovan ovakav marš i iz Bihaća.