Prvi predsjednik RBiH
1.1k

Deveta godišnjica smrti Alije Izetbegovića

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Muzej "Alija Izetbegović" u Sarajevu najavio je za danas obilježavanje devete godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

Prije devet godina, 19. oktobra 2003. godine, u Sarajevu je preminuo prvi predsjednik Predsjedništva samostalne BiH Alija Izetbegović.

O njegovoj ulozi u političkom životu BiH za Fenu je govorio stručnjak za suvremenu historiju iz Instituta za historiju Sarajevo Admir Mulaosmanović.

Krucijalna uloga u organizaciji Bošnjaka

Kako Mulaosmanović ističe, Izetbegovićeva uloga je bila krucijalna kada se govori o političkom organiziranju muslimana/Bošnjaka.

"Svojim odnosom je nastojao u politiku unijeti moralni princip, što je, valjda, utopističko poimanje politike u takvim, ali i ovakvim društvima i političkim odnosima. Također, Izetbegovićev misaoni koncept trebamo sagledavati kao opći, univerzalni, nikako partikularni", kazao je.

Izetbegovićevo konkretno političko djelovanje i misija bili su jasni, dakle, ravnopravna BiH i ravnopravan bošnjački narod u okviru Jugoslavije.

BiH je u 1980-im godinama 20. stoljeća izgubila položaj ravnopravne republike zbog silnih političkih previranja u Jugoslaviji.

"Izetbegović je rekao: BiH i bošnjački narod u njoj s ravnopravnim statusom prema drugim jugoslavenskim republikama i narodima. Imao je jasan koncept i kada se zalagao za ostanak Jugoslavije", navodi Mulaosmanović.

Očajnički do kompromisa

Prijedlog Gligorov-Izetbegović za rješenje pitanja Jugoslavije bio je očajnički pokušaj da se pronađe kompromis, u prvom redu između srpskog i hrvatskog rukovodstva.

"Izetbegović je o svojoj ulozi vrlo deterministički kazao: Ja sam samo pratio događaje, nisam mogao biti njihov kreator. Dakle, Izetbegović je pratio događaje i pokušavao umanjiti štetu. I čitav problem bošnjačke politike je to što ne kreira događaje i društvenu stvarnost već ih slijedi i pokušava da umanji štetu", ističe Mulaosmanović u izjavi povodom devet godina od smrti Alije Izetbegovića.

Istim povodom svoja sjećanja je rezimirao i član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić koji je kratko rekao: "Bilo je veoma prijatno raditi s predsjednikom Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH. Mnogo toga se promijenilo od onog vremena. Očekivao je mnogo više od ljudi iz svoje bliže okoline."

Izložba u Muzeju "Alija Izetbegović" i polaganje cvijeća

Muzej "Alija Izetbegović" na Kovačima nizom će događaja u petak, 19. oktobra, obilježiti 9. godišnjicu smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, u čiju je čast i otvoren, potvrdio je Feni direktor ove muzejske ustanove Adnan Žiško.

Obilježavanje ove godišnjice počet će polaganjem cvijeća na mezar Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači, a uslijedit će predstavljanje knjige "Bosanska savremena zbilja" autora Osmana Brke u Domu Oružanih snaga BiH.

Žiško navodi da će o knjizi govoriti predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić, akademik Ibrahim Bušatlija i novinarka i publicistkinja Vildana Selimbegović.

Akademija u BKC-u uz prigodan video

Muzej će u ponedjeljak, 22. oktobra, organizirati akademiju u Bosanskom kulturnom centru, na kojoj će biti prikazan prigodan video o šest zlatnih ljiljana iz šest korpusa.

"Oni će iznijeti sjećanja na Izetbegovića, a ujedno se obilježava i 20. godišnjica od formiranja Armije RBiH, tako da će govoriti i o iskustvima rata te donijeti neke od ratnih priča", kazao je Žiško.

Predviđeno je da na akademiji govore i general Fikret Muslimović te nekadašnji komandant Selmo Cikotić, koji će govoriti o svojim sjećanjima iz perioda rata.

Žiško u konačnici podsjeća da Muzej ima stalnu postavku u kuli Ploča o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića, koja je u augustu proširena njegovim ličnim stvarima i segmentima vezanim za njegov politički život. Kula Širokac ima stalnu postavku o Izetbegoviću kao vrhovnom komandantu tokom agresije na BiH. Najvredniji eksponat među njegovim ličnim stvarima u ovoj postavci su njegova beretka i epolete.

"Također, u Muzeju redovno organizujemo radionice i časove historije za učenike osnovnih i srednjih škola. Dva su muzejska prostora za prikazivanje filmova o Izetbegoviću posvećenih njegovom političkom i privatnom životu, dok jedno ostvarenje govori o disoluciji Jugoslavije, u kojem o Izetbegoviću govore bivši visoki državnici BiH i zemalja regije i Evrope", istaknuo je Žiško.