BiH
0

Detalji pisma u kojem Biljana Plavšić traži pomilovanje

FENA
Bivša predsjednica Republike Srpske i haška osuđenica Biljana Plavšić navela je u pismu Ministarstvu pravde Švedske da traži da kraj života dočeka na slobodi i tvrdi da u zatvoru Hisenberg prolazi kroz veći užas nego na suđenju.

Ona se u pismu, koje je ima desetak strana i koje je sinoć objavila Alternativna televizija Banja Luka, žali i na zdravlje, tvrdeći da ima ozbiljnih problema sa nervnim sistemom.

U Ministarstvu pravde Švedske potvrđeno je da je pismo stiglo i da će se o zahtjevu za pomilovanje raspravljati po ustaljenoj praksi.

"Nisam navikla da molim za sebe, ali ako po vašem zakonu i sudskoj praksi, ovako stara i bolesna imam pravo na milost, onda mi omogućite da kraj moga života bude na slobodi", navela je Biljana Plavšić u pismu pisanom rukom koje je uputila švedskim vlastima.

Sredinom novembra prošle godine, Ministarstvo pravde Švedske tražilo je od Plavšićeve mišljenje zbog pisma Dušana Price i Majkla Džorđevića u kojem su opisali loše uvjete u zatvoru u kojem bivša predsjednica RS-a služi jedanaestogodišnju kaznu.

U pismu u kojem moli za pomilovanje, Biljana Plavšić navodi da i dalje prolazi kroz užas veći od suđenja. Tvrdi da joj nije odobreno da bude četiri sata van zatvorskog kruga, a da joj to propisi dozvoljavaju, jer je u tom zatvoru više od dvije godine.

Iz uprave zatvora dobila je obrazloženje da bi zbog te činjenice mogli da se dese protesti muslimana koji žive u tom gradu, saopćila je Plavšićeva švedskom ministarstvu pravde i navela da joj je zbog uvjeta u zatvoru, a s obzirom na godine, zdravlje prilično narušeno.

Za ozbiljne probleme sa nervnim sistemom, Plavšićeva tvrdi da je zatvorski ljekar utvrdio da je razlog loša ventilacija u sobi i određeni zvukovi koje je morala da sluša, navela je u pismu i dodala da je u zatvoru sa ubicama, prostitutkama i narkomankama.

Haški tribunal osudio je bivšu predsjednicu RS-a Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti. Plavšić je priznala krivicu 2003.godine od kada se nalazi u švedskom zatvoru Hisenberg.