BiH
0

Desetominutni protest studenata Pravnog fakulteta

Sarajevo-x.com
Studenti Pravnog fakulteta održali su danas desetominutni štrajk upozorenja ispred zgrade Pravnog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu pri čemu su privremeno obustavili saobraćaj u ulici Obala Kulina Bana.

Povod protesta studenata su odluke Uprave Pravnog fakulteta, na čelu sa dekanom dr. Borislavom Petrovićem, kojima se studentima pokušavaju uskratiti prava i nezakonito nametnuti obaveze prilikom "prilagođavanja" procesa nastave bolonjskom sistemu, stoji u saopštenju studenata Pravnog fakulteta.

"Dr. Petrović i Uprava Pravnog fakulteta pokušavaju nezakonito i retroaktivnom primjenom pravnih propisa preko leđa studenata parcijalno provoditi Bolonjski proces studiranja, oduzimajući od studenata ispitne rokove i otežavajući im proces studiranja bez prilagodbe nastavnog procesa i načina rada pojedinih profesora, koji za Bolonjski proces ne mare", tvrde studenti.

"Studenti Pravnog fakulteta su tokom svojih studija iskusili mnoge nepravilnosti, počevši od seksualnog i korupcijskog skandala na Fakultetu, preko profesora koji su redovno u vidno alkoholiziranom stanju držali predavanja i ispite, zatim održavanja predavanja i ispita od strane asistenata, bez prisustva profesora, održavanja po četiri ispita u jednom danu, nepoštivanja procesa ispitivanja studenata koji je predviđen Zakonom o visokom obrazovanju i sl. Ovim putem pozivamo i sve nadležne institucije da izvrše inspekcije i kontrole rada Pravnog fakulteta u Sarajevu, kojom prilikom će, nesumnjivo, naći izuzetno veliki broj nepravilnosti", navodi se u saopštenju studenata.

Od Pravnog fakulteta zahtijevaju da se studentima koji studiraju po starom sistemu omogući bezuslovan upis na narednu godinu studija, a za studente koji studiraju po bolonjskom sistemu omogućavanje zakonom predviđenih apsolventskih rokova, uvođenje zakonom predviđene mogućnosti polaganja ispita po principu kolizije, te dosljednu primjenu bolonjskog procesa studiranja.

Svi studenti koji su učestvovali u današnjem protestu upozorenja se izvinjavaju zbog eventualnih neugodnosti koje su prouzrokovali građanima Sarajeva obustavom saobraćaja u ulici Obala Kulina Bana, međutim, kako kažu, osjećali su se primoranim da se na taj način zaštite i izbore za njihova prava.

Oni su upozorili da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, poduzeti sve dopuštene i raspoložive radnje da zaštite svoja prava, uključujući i potpuno i dugotrajnije obustavljanje saobraćaja u ulici Obala Kulina Bana, ali i traženja pravne zaštite od nadležnih sudova putem tužbe koja će biti upućena protiv Pravnog fakulteta u Sarajevu.