Krug 99 o temi 'Kako pomagati gladne'
5

FOTO / Desetine hiljada bh. građana opstaje uz pomoć humanitarnih organizacija

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U Sarajevu je u nedjelju održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na temu "Kako pomagati gladne“ o kojoj su govorili Jakob Finci, predsjednik udruženja La Benevolencija, Miljenko Mika Stojić, direktor Caritasa Biskupske konferencije BiH, Ratko Orozović, predsjednik skupštine SHU Dobrotvor i Hajrudin Šahić, predsjednik humanitarne organizacije Merhamet.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik udruženja La Benevolencija Jakob Finci istakao je da je početkom 1991. godine obnovljen rad humanitarnih organizacija s nacionalnim predznakom, te su La Benevolencija, Caritas, Dobrotvor i Mehamet formirali neformalno koordinacioni odbor i počele da pomažu građanima Sarajeva.

"Mi nemamo poseban marketing, ali ako upitate bilo kojeg Sarajliju da li je u proteklih 20 godina primio bilo kakvu pomoć od ovih organizacija sigurno ćete dobiti pozitivan odgovor", rekao je Finci.

Zato, on smatra, da su ove humanitarne organizacije uradile puno više nego što je to država uradila i trebala uraditi.

Na teško socijalno-ekonomsko stanje u BiH ukazao je Hajrudin Šahić, predsjednik humanitarne organizacije Merhamet, govoreći da je u BiH danas oko milion građana u stanju socijalne potrebe, te da je potreba za djelovanjem humanitarnih organizacija i nakon rata izuzetno potrebna.

Ratko Orozović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ratko Orozović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Merhamet dnevno priprema oko 10 hiljada obroka i to je naša surova relanost", kaže Šahić.

Miljenko Stojić, direktor Caritasa, kazao je da su se svi nadali da će vremenom djelovanje ovih organizacija smanjiti jer se očekivalo da će društvo i politika učiniti mnogo više za "male" ljude, pogotovo za nezaposlene, penzionere i sl.

" Nažalost vrijeme siromaštva ne bira ljude, te će La Benevolencija, Caritas, Dobrotvor i Mehamet pomoći svim populacijama da prevlada ovo doba poslijeratne krize", rekao je Ratko Orozović, predsjednik skupštine SHU Dobrotvor.

Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zaključeno je da nas samo različitosti ove četiri humanitarne organizacije mogu spajati i da se i u sličnim organizacijama mogu graditi dobri odnosi, a što bi trebali slijediti i bh. političari.