BiH
92

Deseti dan protesta u Sarajevu završen, održan Plenum u Domu mladih

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Završen je još jedan dan protesta na ulicama Sarajeva, koji je protekao mirno, u dobrom raspoloženju i uz demonstrante različitih godišta.

Lijepo vrijeme poslužilo je građane koji su se i prije podneva počeli okupljati ispred zgrade Predsjedništva BiH, uz policijsko obezbjeđenje. Potom je uslijedilo vezanje žutih traka oko ruku, kao simbola borbe za jednakost i za promjene nabolje.

Protesti su nastavljeni uz kafu "bez rahatluka", pisanje i crtanje transparenata, te pozive da aktuelna vlast da ostavke, a ministri odu "na biro, a ne na bijeli hljeb".

Oko 300 ljudi potom je blokiralo raskrsnicu kod Higijenskog zavoda, gdje im je dijeljena i hrana, a pojedini su lupali po šerpama i drugim predmetima. Bilo je i muzike i pjesme uz gitaru, a tramvajski saobraćaj je funkcionisao samo do Željezničke stanice. Prvi tramvaji na okretaljci na Skenderiji pojavili su se iza 16 sati.

Građani su se nakon toga počeli razilaziti.

Podsjetimo, i večeras u 17.30 sati je počeo sastanak Plenuma građana i građanki Sarajeva u Domu mladih. Na sinoćnjem Plenumu predstavljeni su zahtjevi građana. Današnji skup u centru grada mogli ste pratiti uživo na našem portalu.