BiH
0

Deset novih spomenika na listi nacionalnih dobara

FENA
Predstavnici Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine danas su na pres-konferenciji prezentirali podatke o spomenicima koji su proglašeni nacionalnim dobrima i ostale aktivnosti Komisije.

Na listi spomenika koji su proglašeni nacionalnim dobrom našlo se deset spomenika. Za pokretno dobro proglašeni su Arhivski fondovi i zbirke Arhiva Republike Srpske, Banja Luka; za stambeno graditeljsku cjelinu - Kuća na Luci (Vakuf Hatidže Hajdarbegović) u Stocu; za historijsku građevinu - mjesto i ostaci Sulejmanpašića kule u Odžaku, općina Bugojno i Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Zenici; za grobljansku cjelinu - Staro groblje na Kovačima, općna Stari Grad, Sarajevo.

Crkva uspenja Bogorodice s nekropolom stećaka i starim kamenim nadgrobnicima u Lugu kod Trebinja; Župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije i franjevački samostan u Tolisi, zajedno s pokretnom imovinom, općina Orašje; Hastahana (zgrada Vakufske bolnice) u Sarajevu, općina Stari Grad; Čaršijska (Gazi Ferhad-begova) džamija u Tešnju i Crkva svetog Ilije sa župnim uredom u Zenici proglašeni su nacionalnim dobrom u oblasti "graditeljska cjelina".

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika odbila je dva prijedloga. Riječ je o zbirci knjiga (23 naslova) iz privatne biblioteke Momčila Spasojevića u Čelincu, i Osman-Čelebijinoj džamiji (Potočka), općina Zenica.

Kako su predstavnici medija obaviješteni predstavnici Komisije i drugi zainteresovani imali su 17. januara sastanak s UNESCO-ovim predstavnicima u vezi s rješavanjem problema nastalih zbog neadekvatnog građevinskog zahvata na hotelu Ruža u Mostaru. Dat je rok od deset dana za rješenje problema.

Također, članovi Komisije sastali su se s predstavnicima USAID-a i razgovarali o menadžment planu za područje Počitelja.

Bilo je riječi i o mogućnosti izgradnje hidroelektrane na području Unca kod manastira Rmanje i Komisija je dobila dopis iz Bihaćko-petrovačke patrijaršije da se provjeri mogućnost ugrožavanja manastira i obratila se Federalnoj inspekciji i Vladi Federacije.

Komisija za očuvanjae nacionalnih spomenika nastavila je saradnju s lokalnim vlastima, pa je tokom 30. sjednice obišla općine Pale, Trnovo i Sokolac.

Kada je riječ o aktivnostima za nominaciju Jajca na Listu svjetske baštine sve ide planiranim tokom, saopćeno je danas na pres- konferenciji.