SDS o Vladi RS-a
0

"Deset miliona za kupovinu automobila"

FENA
Potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica upozorio je danas da se RS našla u teškoj ekonomskoj krizi koja je uzrokovana globalnom krizom, ali i „neracionalnim, nesavjesnim i kabadahijskim“ ponašanjem izvršne vlasti u tom entitetu.

Govedarica je izrazio otvorenu sumnju u tvrdnje Vlade RS-a da je punjenje budžeta ostvareno s 95 posto, potkrepljujući to činjenicama da plaće budžetskim korisnicima u RS-u kasne desetak dana.

Kao primjer neracionalnog i neodgovornog ponašanja vlasti naveo je slučaj kupovine hotela „Panorama“ na Palama za potrebe Studentskog centra.

Ovaj hotel je bio dio preduzeća „Hidrogradnja“ Pale, koje je privatizovala firma „Integral inžinjering“ iz Laktaša za oko dva miliona KM, dok je procijenjena vrijednost „Panorame“ tada bila 320.000 KM.

“Nedugo zatim, Ministarstvo prosvjete RS-a je procijenilo da je hotel 'Panorama' pogodan za smještaj studenata i Savjet za razvoj RS-a je izdvojio 4,8 miliona KM za kupovinu ovog hotela i 700.000 KM za njegovu adaptaciju“, rekao je Govedarica na pres-konferenciji i zapitao zašto Vlada nije kupila hotel kada je njegova cijena bila 320.000 KM.

Naveo je i podatak da je od marta 2006. do kraja 2008. iz budžeta RS-a izdvojeno više od 10 miliona KM za kupovinu automobila, od čega je više od dva miliona potrošeno na kupovinu luksuznih audija „A6“ i „A8“.

Ponovio je i da SDS neće odstupati od zajednički dogovorenih zaključaka Narodne skupštine RS-a, čije povlačenje je zatražio visoki predstavnik u BiH, ali je naglasio da je "sve u rukama" SNSD-a kao najjače političke partije u Skupštini RS-a.